Obama autoriseert luchtaanvallen in Irak, geeft ook humanitaire steun

De Amerikaanse president Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen in Irak op IS, als ‘de levens van Amerikaanse burgers in gevaar zijn’. Daarnaast is er via de lucht al humanitaire steun gegeven aan de Yezidi’s, een minderheid die wordt opgejaagd door IS.

President Obama tijdens de toespraak, afgelopen nacht.
President Obama tijdens de toespraak, afgelopen nacht. Foto ANP/EPA/Mike Theiler

De Amerikaanse president Obama heeft toestemming gegeven voor luchtaanvallen in Irak op IS, als ‘de levens van Amerikaanse burgers in gevaar zijn’. Daarnaast is er via de lucht al humanitaire steun gegeven aan de yezidi’s, een minderheid die wordt opgejaagd door IS.

Obama kondigde tijdens de persconferentie twee nieuwe operaties in Irak aan: één die is gericht op het beschermen van Amerikaanse burgers in het land, en één die humanitair van aard is en genocide moet voorkomen. NRC-correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama voldoet in Irak dus slim aan eigen doctrine: ‘Alleen ingrijpen bij humanitair drama of VS-belangen.’ Zie: http://t.co/Lm3qioVgy9

De beslissing van Obama is ingegeven door de opmars van Islamitische Staat in Irak. De beweging, die een eigen kalifaat in delen van Irak en Syrië heeft uitgeroepen, is de stad Erbil genaderd. Daar is een Amerikaans consulaat en zijn een aantal Amerikaanse troepen gestationeerd. Om hen te beschermen, zullen doelwitten van IS - zoals konvooien - worden aangevallen.

Oplossing problemen is aan Irak

De aanvallen van de Amerikaanse luchtmacht zullen volgens Obama ‘doelgericht’ en ‘verantwoord’ zijn. Er zal echter geen sprake zijn van de inzet van Amerikaanse soldaten in Irak voor operaties op de grond. Obama:

“Ik ben verkozen omdat ik beloofde onze troepen weer thuis te krijgen en dat hebben we ook gedaan. Als opperbevelhebber sta ik niet toe dat we weer in een oorlog in Irak terechtkomen.”

Volgens Obama is er geen Amerikaanse militaire oplossing voor de problemen in Irak, ook al steunen de VS de strijd tegen IS. Alleen verzoening tussen de verschillende groepen in Irak kan dit bereiken.

De aankondiging komt niet als een verrassing: The New York Times tekende gisteren al op dat Obama luchtsteun overweegt. Die beslissing is deels ingegeven door de humanitaire noodsituatie rondom de yezidi’s, een minderheid die wordt opgejaagd door strijders van Islamitische Staat.

Ongeveer 40.000 yezidi’s zitten vast op bergachtig terrein zonder eten of water. Volgens Obama hebben de VS deze groep reeds humanitaire hulp gegeven, nadat de Iraakse overheid daartoe een oproep had gedaan.

    • Philippus Zandstra