Net gemist 9/8

De terugkijk- en leestips die nrc.next selecteerde voor het weekend: LEZEN Wat The Lonely Planet Guide to Micronations. Tijd 15 minuten Waarom zou je nog naar die saaie VN-landen reizen? Groot, saai, ingewikkeld. De wereld kent ook ‘micronaties’, zelfverklaarde mini- staatjes met eigen regels, folklore en cultuur. En ja, er is een Lonely Planet van.

De terugkijk- en leestips die nrc.next selecteerde voor het weekend:

LEZEN
Wat The Lonely Planet Guide to Micronations.
Tijd 15 minuten

Waarom zou je nog naar die saaie VN-landen reizen? Groot, saai, ingewikkeld. De wereld kent ook ‘micronaties’, zelfverklaarde mini- staatjes met eigen regels, folklore en cultuur. En ja, er is een Lonely Planet van. Geoff Manaugh interviewde één van de auteurs op zijn blog.

KIJKEN
Wat Border Stories.
Tijd 15 minuten

Border stories is een documentaire zonder begin of eind. Het vertelt verhalen vanaf de grens tussen Mexico en de Verenigde staten. Het enige wat ze bindt is de grens zelf. Het menselijke gezicht in deze politiek gevoelige regio.

LEZEN
Wat Operation Sovereign Borders.
Tijd 12 minuten

Australië is een land dat zijn grenzen angstvallig bewaakt. En met reden: het is een geliefde bestemming voor vluchtelingen. Stop the boats!, was afgelopen jaar het verkiezingsmantra. In september werden nieuwe, verregaande maatregelen ingevoerd om dat te kunnen doen. Een verslag van de eerste zes maanden van deze ‘Operation Sovereign Borders’.

KIJKEN
Wat The Spread of the Caliphate: The Islamic State.
Tijd 10 minuten

Tot een half jaar geleden had nog niemand van IS, eerder bekend onder de naam ISIS, gehoord. De opmars van deze sunnitische beweging is razendsnel gegaan, culminerend in een zelfverklaard kalifaat in Irak en Syrië. Vice ging drie weken mee met de ‘persvoorlichter’ van het kalifaat. Ze maakten een vijfdelige documentaire, waarvan donderdag het eerste deel verscheen.

    • Laura Wismans