NAVO-chef maant Poetin een stap terug te doen

Westers bondgenootschap betuigt steun aan Kiev.

Terwijl in Kiev nieuwe politieke onrust ontstond en het geweld in het oosten van Oekraïne voortduurde, riep de secretaris-generaal van de NAVO gisteren Rusland vanuit de Oekraïense hoofdstad op een stap terug te doen van de afgrond en zijn troepen terug te trekken van de Russisch-Oekraïense grens. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen waarschuwde Moskou geen oorlog te gaan voeren onder het voorwendsel van een humanitaire operatie.

Rasmussens bezoek aan Kiev was bedoeld om Oekraïne, geen lid van het bondgenootschap, een hart onder de riem te steken in de strijd tegen de pro-Russische separatisten. „De vrijheid en de toekomst van Oekraïne worden aangevallen”, zei Rasmussen. „De steun van Rusland aan de separatisten gaat door, en is steeds groter en technologisch geavanceerder. De steun van de NAVO voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne is standvastig.”

Volgens de NAVO heeft Rusland het aantal militairen langs de grens met Oekraïne sinds half juli uitgebreid van 12.000 tot 20.000 manschappen. De landen van het westerse bondgenootschap hebben eerder gezegd dat ze Oekraïne niet gewapend te hulp zullen komen. Wel is in juni besloten de regering in Kiev bij te staan met financiële hulp voor militaire training, communicatieapparatuur en reorganisatie van het leger.

Rasmussen zegde gisteren toe dat de NAVO, „in reactie op de Russische agressie”, nog nauwer met Oekraïne zal samenwerken bij de modernisering van de strijdkrachten en militaire planning. Hij noemde de opstelling van Rusland „roekeloos”, en verwees daarbij naar het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Zonder Rusland als direct schuldige van de ramp aan te wijzen, bracht hij die wel in verband met de Russische steun voor de rebellen.

Rasmussen sprak in Kiev onder meer met president Porosjenko en premier Jatsenjoek. Van de president ontving hij een onderscheiding, de Oekraïense Orde van de Vrijheid, voor zijn inspanningen voor de relatie tussen Oekraïne en het bondgenootschap.

De NAVO-chef deed een beroep op Rusland „de ware weg naar vrede” te volgen, de steun voor de separatisten te staken , de troepen van de grens terug te trekken en deel te nemen aan „een oprechte dialoog om tot een vreedzame oplossing te komen”.