Na 72 uur respijt begint de oorlog in Gaza opnieuw

De Palestijnse groep Hamas hervatte vanochtend de raketaanvallen op Israël. Overleg gaat nog door.

De inwoners van Gaza werden vanochtend wakker met de angst dat de oorlog in alle hevigheid wordt hervat. De wapenstilstand van 72 uur tussen Hamas en Israël sneuvelde vanochtend. Er werden volgens het Israëlische leger achttien raketten op Israël afgevuurd vanuit de Gazastrook, waarbij geen slachtoffers vielen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger meteen opdracht gegeven het raketvuur hard te vergelden.

De onderhandelingen over een verlenging van het bestand gaan ondertussen door in Egypte, maar de partijen liggen nog steeds mijlenver uiteen. De onderhandelingen spitsen zich toe op de opheffing van de wurgende blokkade van de Gazastrook, die de economie vrijwel tot stilstand heeft gebracht. Israël wil de blokkade alleen opheffen in ruil voor de volledige ontwapening van Hamas.

Dit gaat voor Hamas veel te ver. Het weigert het bestand te verlengen zolang Israël niet in principe akkoord gaat met de opheffing van de blokkade van de Gazastrook, de opening van de haven en de vrijlating van gevangenen. De militaire tak van Hamas gaf gisteravond laat een verklaring uit waarin het de onderhandelaars in Kaïro waarschuwde niet akkoord te gaan met verlenging van de wapenstilstand als Israël geen concessies doet.

Dus regende het vanochtend weer raketten op zuiden van Israël. Het luchtalarm klonk in Ashkelon, Ashdod en Eshkol. Het leger zei dat het raketafweersysteem ‘IJzeren Koepel’ een raket boven de zuidelijke stad Ashkelon heeft onderschept. Een andere kwam neer in een veld. Wegens de raketbeschietingen werd de luchthaven van Tel Aviv vanochtend 45 minuten gesloten.

Duizenden Palestijnen ontvluchtten vanochtend opnieuw hun huizen in Beit Hanoun, Kouzaa en het oosten van Gaza-stad, uit angst voor nieuwe bombardementen. Dit zijn de gebieden waar tot nu toe het zwaarst werd gevochten.

De Palestijnen maakten de afgelopen dagen van de wapenstilstand gebruik om terug te keren naar hun huizen om de schade op te nemen. Ongeveer 10.000 huizen zijn verwoest of zwaar beschadigd, waardoor zo’n 70.000 mensen ontheemd zijn.

Het Rode Kruis heeft de inwoners gemaand terug te keren naar de schuilplaatsen van de Verenigde Naties. Maar veel mensen willen niet daarheen terug, want er zijn vaak geen matrassen, stromend water en elektriciteit. Velen waren gisterenavond te elfder ure op zoek naar een huis of appartement in het relatief veilige centrum van Gaza-stad waar ze zouden kunnen verblijven. Maar er is nergens plek.

Veel mensen in Gaza hebben de hele nacht het nieuws gekeken, bang als ze al waren dat de wapenstilstand die vanochtend afliep niet zou worden verlengd. Ze vrezen dat een nieuwe gevechtsronde nog heviger zal zijn dan de vorige, die een maand duurde en aan meer dan 1.800 mensen het leven kostte, merendeels burgers.

„Toen de wapenstilstand dinsdag van kracht werd, was ik zo blij dat we de oorlog hadden overleefd en ons huis nog overeind stond”, zegt Abu Hassan, die met zijn vrouw en vier kinderen naar een schuilplaats van de Verenigde Naties vluchtte. „Nu vraag ik me af: zullen we deze oorlog wel overleven?”

    • Toon Beemsterboer