Oudere broer of zus helpt chimp-weesjes

Chimpanseemoeder Zana sterft in het Oegandese bos Sonso. Haar zes jaar oude zoontje Zed blijft achter, te jong om voor zichzelf te zorgen. En op zijn vader hoeft hij niet te rekenen. Vaders zorgen niet, bij chimpansees. Maar Zeds twaalfjarige broer Zalu springt in het gat: hij gaat voor zijn broer zorgen, hoewel hij ook zelf nog niet volwassen is. Ze groeien voorspoedig op. In PLOS ONE (1 augustus) beschrijft een team van primatologen onder leiding van Catherine Hobaiter drie van dit soort adopties door een oudere maar vaak nog onvolwassen broer of zus. De verweesde Rachel (4) werd grootgebracht door haar broer Bob (11). En als hun moeder wekenlang weg is, worden de zusjes Ramula (9) en Rafia (5) opgevangen door een zus (14) en een broer (30 en de leider van de chimpgroep).

Tot nu toe werd aangenomen dat chimpanseewezen vooral door volwassen chimpvrouwen werden geadopteerd. Maar na vergelijking van gegevens uit in totaal vier chimpanseekolonies concluderen Hobaiter en haar collega’s dat wezen allereerst worden opgevangen door oudere broers of zussen. Pas als die ontbreken, treden volwassenen op als verzorgers, vaak pas na weken. Die vertraging treedt waarschijnlijk op doordat de wezen zich eerst een tijdje aan zo'n potentiële verzorger moeten opdringen. Broers en zussen grijpen gelijk in.