Economie

Malaysia Airlines wordt genationaliseerd

epa04345261 Malaysia Airlines crew work near their aircraft at Kuala Lumpur International Airport (KLIA), in Sepang outside Kuala Lumpur, Malaysia, 08 August 2014. Malaysia Airlines suspended the trading of its shares at the Kuala Lumpur stock exchange on 08 August 2014 and announced it will be removed from the stock market. Malaysia Airlines System Bhd was to be delisted in the first stage of a restructuring plan, its majority shareholder, Malaysia's sovereign wealth fund Khazanah Nasional said. EPA/AHMAD YUSNI
epa04345261 Malaysia Airlines crew work near their aircraft at Kuala Lumpur International Airport (KLIA), in Sepang outside Kuala Lumpur, Malaysia, 08 August 2014. Malaysia Airlines suspended the trading of its shares at the Kuala Lumpur stock exchange on 08 August 2014 and announced it will be removed from the stock market. Malaysia Airlines System Bhd was to be delisted in the first stage of a restructuring plan, its majority shareholder, Malaysia's sovereign wealth fund Khazanah Nasional said. EPA/AHMAD YUSNI Foto ANP

Maleisië gaat het noodlijdende Malaysia Airlines nationaliseren. Daarmee verdwijnt de luchtvaartmaatschappij van de beurs. Het staatsfonds Khazanah Nasional heeft een bod uitgebracht van ongeveer 1,23 miljard ringgit - zo’n 290 miljoen euro - voor de resterende 30,6 procent van het bedrijf dat nog niet in handen was van de staat.

Door de nationalisering wil Maleisië de luchtvaartmaatschappij een nieuwe kans geven om een doorstart te maken. Mogelijk worden succesvolle divisies van het bedrijf verkocht, wordt het aantal werknemers teruggebracht en komt er een nieuw managementteam.

Malaysia Airlines had al last van concurrerende maatschappijen, minder passagiers en hoge bedrijfskosten. Twee rampen - die van MH370 en MH17 - binnen een half jaar duwden de luchtvaartmaatschappij nog dieper in de problemen. De beurskoers daalde met 23 procent. Eerder leek het er nog op dat het bedrijf nog genoeg financiële middelen had om het einde van het jaar te halen, maar nu heeft de Maleisische overheid toch besloten te hulp te komen.

Lees hier de eerdere berichtgeving van NRC Q over de toekomst van Malaysia Airlines, en wat de implicaties zijn van de rampen.