Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Liever een kind dan een carrière

De reputatie van het moederschap is ernstig aan verjonging toe, meent Nina Schuttert. Ze zet de voordelen van jong moeder worden op een rij.

Te baren of niet te baren? Nederlandse vrouwen beantwoorden deze vraag de laatste dertig jaar steeds vaker met ‘mwa, misschien straks’. Nederland heeft dan ook de oudste moeders van Europa, gemiddeld zo’n 29,4 jaar.

Het is natuurlijk goed dat vrouwen niet meer uitsluitend worden gezien als broedmachines, maar de emancipatiegolf van de jaren zestig dreigt een beetje uit de hand te lopen. Een vrouw is in onze moderne maatschappij pas geslaagd, als ze een flitsende carrière en een perfecte partner heeft. Daarna mag ze eventueel moeder worden. Maar dan is het vaak al te laat.

Het resultaat? Wanhopige ivf-behandelingen en stokoude moeders. Want onze lichamelijke evolutie loopt nou eenmaal niet synchroon met onze sociale evolutie: we zitten met geëmancipeerde hoofden op conservatieve lijven.

Als jonge moeder pleit ik voor eerherstel van het spontane moederschap van jonge vrouwen en zet de voordelen van jong moeder worden nog eens op een rij.

De stuipen op het lijf jagen

De boodschap die veel jonge vrouwen vaak krijgen: het moederschap is een waardevolle maar ongezellige bezigheid, die je het beste zo lang mogelijk kunt uitstellen. Want als je eenmaal kinderen hebt, draait alles om poepluiers, tepelkloven en blubberbuiken. Dit beeld wordt bevestigd door boeken van Aaf Brandt Corstius (Het jaar dat ik (2x) moeder werd) en bladen als Ouders van Nu. Allemaal oude moederbolwerken.

De reputatie van het moederschap is volgens mij ernstig aan verfrissing toe. Typ het woord ‘bevalling’ maar eens in op Google en je zult zien dat het zoekresultaat wordt gedomineerd door fora waar moeders elkaar de stuipen op het lijf jagen met nare bevallingsverhalen en tips tegen postnatale depressies.

Die zware bevallingen en postnatale depressies komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het is wetenschappelijk bewezen dat oudere vrouwen meer kans hebben op complicaties tijdens en na de zwangerschap.

Als ze al zwanger raken. Want vanaf het dertigste levensjaar gaat de kwaliteit van de eicellen gestaag omlaag. Hierdoor neemt de kans op een zwangerschap af, terwijl het risico op spontane abortus en op een kind met aangeboren afwijkingen progressief toeneemt.

Bovendien kost een oude moeder relatief veel geld: iedere ivf-poging kost gemiddeld 2.500 euro. De eerste behandelingen worden vergoed – als je jonger bent dan 43 – maar daarna moet je ze zelf betalen. Een keizersnee kost de verzekering duizenden euro’s meer dan een gewone bevalling. Ook duurt het herstel na een keizersnee langer waardoor de kersverse moeder vaak meer tijd nodig heeft voor ze weer aan het werk kan. Daar gaat je zuurverdiende carrièregeld.

Beter een kind dan een carrière

Zeker nu we midden in een financiële crisis zitten is het krijgen van een kind nog helemaal niet zo’n slecht idee. Veel jongeren zitten toch werkloos thuis. Vanwege vergrijzing zitten we te springen om frisse jeugd, liever vroeger dan later. Als je als vrouw wil bijdragen aan de Nederlandse economie, kun je dus beter een kind maken, in plaats van carrière.

Maar ja, zo gaat het tegenargument, een kind is toch hartstikke duur?

Het spreekt voor zich dat een stabiele financiële basis fijn is. Dat kan op verschillende manieren: een werkende man, een flexibele baan of rijke ouders. En met een beetje creativiteit hoeft een kind trouwens helemaal niet zo duur te zijn. Je hóéft niet per se de nieuwste Babybjörn, of de Reuter KidComfort III. Een baby overleeft ook prima in een tweedehands kinderwagen van Marktplaats.

Een grote kostenpost is kinderopvang. Gelukkig bestaat er kinderopvangtoeslag voor mensen met een laag inkomen. En verder kun je natuurlijk naar hartenlust improviseren met opa’s, oma’s, babysitters en vriendinnen met rinkelende eierstokken.

Mentaal voordeel

Behalve deze economische en medische argumenten, heeft jong moederschap ook een mentaal voordeel: ik ben er van overtuigd dat jonge moeders flexibeler zijn dan oude moeders.Jonge hersenen kunnen simpelweg beter omgaan met veranderingen. Jonge vrouwen hebben hun leven nog niet helemaal ingericht en zijn in staat zich aan te passen aan verschillende situaties.

Als je tot je vijfendertigste fulltime hebt gewerkt en altijd alles in je leven onder controle hebt gehad, zal de komst van een kind wel eens kunnen tegenvallen. Het loopt met kinderen namelijk altijd anders dan je had gepland, zeker in het begin. Flexibiliteit is dus een nuttige eigenschap voor nieuwe moeders.

Tot slot nog even over die tepelkloven en blubberbuiken. Zowel mijn tepels als mijn buik zijn ongeschonden uit de strijd gekomen. Dat hoeft dus geen argument te zijn.

Daarnaast is ook het ‘levensgenieter-alibi’ niet waterdicht: je kunt best doorwerken, studeren en reizen met een kind. Het vergt alleen wat meer planning.

En als mijn dochter straks uit huis gaat zal ik rond de veertig zijn, precies de leeftijd waarop veel van mijn vrouwelijke leeftijdsgenoten wanhopig proberen alsnog zwanger te worden. Zie hier de bittere paradox van de emancipatie.