Kijken: drie weken embedded bij de strijders van Islamitische Staat

Tot een half jaar geleden had nog niemand van ISIS gehoord. De opmars van deze sunnitische beweging is echter razendsnel gegaan, culminerend in een zelfverklaard kalifaat in Irak en Syrië. Vice was drie weken embedded in het kalifaat, wat een vijfdelige documentaire opleverde.

Gisteren verscheen op Vice het eerste deel van de documentaire The Spread of the Caliphate: The Islamic State. Vice-verslaggever Medyan Dairieh reisde voor die docu naar het kalifaat af om daar drie weken lang als embedded journalist verslag te doen van de situatie in deze zelfverklaarde islamitische staat.

Bekeren of vluchten

De beweging heeft als ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant) al een verleden in Irak, waar het in 2006 is opgericht. Daar heeft de organisatie veel aanhang onder de sunnitische minderheid, die sinds de val van het regime van Saddam zich achtergesteld voelt.

De groepering wordt echter ook actief in Syrië en weet in de chaos van de burgeroorlog een aanzienlijk gebied in te nemen. Het duurt niet lang voor de beweging ook in buurland Irak weer steeds zichtbaarder wordt en belangrijke steden als Fallujah en Mosul inneemt.

Kaart NRC

Eind juni roept de beweging een kalifaat uit in Irak en Syrië, en wordt de naam veranderd in Islamitische Staat (IS). Sindsdien is er in het gebied een eigen interpretatie van de sharia ingevoerd, waarbij aanhangers van een andere overtuiging zich moeten laten bekeren, of een speciale belasting dienen te betalen. Zo niet, dan volgt de dood. Als gevolg hiervan zijn een aantal minderheden, zoals de yezidi’s deze week, op de vlucht geslagen.

Het territoir van dit kalifaat wordt nog steeds uitgebreid. Zo viel een paar dagen geleden nog een dam in Irak in handen van IS. Ook is de belangrijke stad Erbil genaderd, waar een Amerikaans consulaat is gevestigd. President Obama heeft daarom vannacht luchtaanvallen op IS geautoriseerd om de Amerikanen te beschermen.

‘Stuur ons jullie soldaten’

Dairieh is voor het eerste deel van de docu in het Syrische Raqqa, alwaar omsingelde troepen van het regime van Bashar al-Assad een uitzichtloze strijd leveren met IS. De aanhangers van het nieuwe kalifaat blaken van het zelfvertrouwen:

“We roepen de Amerikanen op om niet tegen ons te vechten met drones of luchtaanvallen. Stuur ons jullie soldaten, degenen we eerder al hebben vernederd in Irak.”

Kijk hier het eerste deel van de docu (let op: er komen beelden in voor die als schokkend kunnen worden ervaren):


De andere vier delen komen later online.

    • Philippus Zandstra