Israël reageert met raketten op beschietingen uit Gaza

Palestijnse families verlaten hun huizen in Gaza-Stad uit angst voor Israëlische raketten. Foto AFP/Mahmud Hams

Het Israëlische leger heeft vanochtend raketten afgevuurd op “terreurdoelwitten” in Gaza, nadat vanuit het gebied weer projectielen waren afgevuurd richting Israël. Een getuige meldde aan persbureau Reuters dat vanuit Gaza-Stad grote rookwolken opstegen. Een legerwoordvoerder bevestigde de actie.

Update 11.12: volgens een Palestijns medewerker van een ziekenhuis in Gaza is er een dode gevallen door de Israëlische aanvallen, zo meldt Reuters. Volgens persbureau AFP zou het om een kind gaan.

Een vertegenwoordiger van de Israëlische autoriteiten heeft daarnaast laten weten dat er geen onderhandelingen met de Palestijnen mogelijk zijn zolang de beschietingen vanuit Gaza doorgaan.

Deze journalist van Al Jazeera was vanochtend ook getuige van de aanvallen op Gaza-Stad:

Twitter avatar WajdWaqfi Wajd Waqfi وجد وقفي Just now: an Israeli air strike by an F16 fighter jet east of #Gaza. #GazaUnderAttack http://t.co/QURBg8A1W9

Het staakt-het-vuren dat sinds dinsdagochtend van kracht was en vanochtend om 08.00 uur lokale tijd afliep, werd niet verlengd omdat Israël en Hamas het in Egypte niet eens werden over de voorwaarden. Een paar uur voor het bestand afliep, werden vanuit Gaza weer raketten afgeschoten. Hamas ontkende daarvoor verantwoordelijk te zijn. Kort na het aflopen van het bestand werd een raket op Ashkelon in Israël afgevuurd, maar die werd onderschept door het afweersysteem IJzeren Koepel.

Bijna 2.000 doden

Israël zou bij de onderhandelingen over een voortzetting van het bestand voor langere tijd in Kairo alle eisen van Hamas hebben afgewezen. In ruil voor de verlenging van de wapenstilstand wilde Hamas dat Israël de grenzen weer opent en dat kan worden begonnen aan de wederopbouw van Gaza.

Bij het geweld dat begin juli uitbrak vielen aan Palestijnse zijde volgens de Verenigde Naties 1717 doden, vooral burgers. De eerste van de 490 duizend mensen die waren gevlucht, waren net teruggekeerd naar huis.

    • Laura Klompenhouwer