Islamitische Staat heeft grootste stuwdam van Irak in handen

Koerdische autoriteiten bevestigen dat de Islamitische Staat (IS) de grootste stuwdam van Irak in handen heeft. Dat schrijft persbureau Reuters. De strijders bezetten het gebied tijdens hun laatste offensief is het noorden van het land.

De Mosoeldam.
De Mosoeldam. Foto AFP / Ahmad al-Rubaye

Koerdische autoriteiten bevestigen dat de Islamitische Staat de grootste stuwdam van Irak in handen heeft. Dat schrijft persbureau Reuters. De strijders bezetten het gebied tijdens hun laatste offensief in het noorden van het land.

Het gaat om de Mosoeldam (voorheen de Saddamdam). De dam ligt aan de Tigris in de provincie Ninawa.


De dam heeft een capaciteit van plusminus 12 miljard kubieke meter aan water; het bouwwerk vangt het smeltwater van bergen in Turkije op. Ook voorziet de stuwdam bijna twee miljoen inwoners in het gebied van elektriciteit.

Nu de sunnitische islamisten de dam bezet hebben, kunnen ze steden in het gebied onder laten lopen en elektriciteit afsluiten.