Irak: IS houdt honderden vrouwelijke yezidi’s gegijzeld

Iraakse Yezidi's vluchten uit Mosul omdat deze worden veroverd door IS.
Iraakse Yezidi's vluchten uit Mosul omdat deze worden veroverd door IS. Foto Getty Images

Honderden Iraakse vrouwelijke yezidi’s zijn gevangen genomen door de sunnitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse ministerie voor mensenrechten vanavond verklaard, schrijft persbureau AP.

Eerder deze week sloegen tienduizenden yezidi’s op de vlucht toen IS hun dorpen veroverde. Volgens de woordvoerder zijn de vrouwen onder de 35 en worden sommigen van hen vastgehouden in scholen in Mosul. Dat verklaart de overheid op basis van familieleden van de gegijzelden.

Yezidi’s zijn een Koerdisch sprekende religieuze minderheid. De volksreligie is verwant aan het zoroastrisme en combineert elementen uit onder meer het christendom, de islam en heidense geloven. IS beschouwt de yezidi’s als ketters. In Irak wonen ongeveer een half miljoen yezidi’s.