Japanners gaan er met overnameprooi Arcadis vandoor

The Burj Khalifa in Dubai.

De woorden van Arcadis-topman Neil McArthur krijgen een andere betekenis, nu is gebleken dat hij een serieuze concurrent heeft bij de overname van het Britse advies- en ingenieursbureau Hyder. Nadat het bod van Arcadis vorige week een beklonken deal leek, voegde McArthur nog wel toe dat er natuurlijk „tot de laatste dag” iets kon tussenkomen. Pas in het najaar zou de aankoop definitief rond zijn.

McArthur hoefde daarvoor niet tot de laatste dag te wachten. Vanmorgen werd bekend dat het Japanse adviesbureau Nippon Koei ertussen is gekomen. Waar Arcadis 650 pence per aandeel bood, biedt Nippon Koei 680 pence. De directie van Hyder adviseert zijn aandeelhouders het nieuwste bod te steunen, en niet meer voor Arcadis te stemmen.

Het is een grote klap voor Arcadis, die met Hyder de grootste overname uit zijn geschiedenis wilde doen. Het bedrijf had er 256 miljoen pond (bijna 324 miljoen euro) voor over. Met het binnenhalen van Hyder wilde het onder meer zijn zaken in het Midden-Oosten verdubbelen – daar zijn beide bedrijven ongeveer even groot, zei McArthur vorige week. Hyder ontwikkelde daar de Emirates Twin Towers en The Burj Khalifa in Dubai.

Of Arcadis van plan is de overnamestrijd met Nippon Koei aan te gaan, wil het bedrijf nog niet bekendmaken. Het „overweegt zijn positie” en kondigt „zo snel mogelijk aan of het vervolgstappen zal zetten”, zegt een woordvoerder.