ING: mogelijk 10.000 banen op de tocht door Russische sancties

De economische handelsoorlog met Rusland zal in de landbouw, voedingsmiddelenindustrie en delen van de transportsector en de groothandel duidelijk voelbaar zijn, meldt ING.Tienduizend BANEN in Nederland zouden hierdoor verloren kunnen gaan.

De directe en indirecte handel van deze sectoren met Rusland levert ons 937 miljoen euro per jaar op, aldus de BANK. De sancties zouden in deze sectoren mogelijk 10.000 banen kunnen raken, een vijfde van de banen verbonden aan handel met Rusland.

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De economische sancties die Rusland heeft afgekondigd ze de export naar Rusland onder druk. Het verbod op de invoer van Westers voedsel zal in Nederland voelbaar zijn in de landbouw, voedingsmiddelenindustrie en delen van de transportsector. Dat meldt ING vanmiddag in een onderzoeksrapport.

De directe en indirecte handel van deze sectoren met Rusland levert Nederland 937 miljoen euro per jaar op, aldus ING. Deze sancties kosten deze sectoren mogelijk 10.000 banen. Dat is een vijfde van het totaal aantal banen dat verbonden is aan de handel tussen Nederland en Rusland.

‘Economische schade door crisis Oekraïne al voelbaar’

In de eerste vijf maanden van dit jaar was de economische schade van de crisis in de Oekraïne volgens de bank al voelbaar; Nederland exporteerde tot en met mei 10 procent minder naar Rusland dan in dezelfde periode een jaar eerder, een uitzonderlijke situatie.

De Russische vraag is nu goed voor 51.000 banen in Nederland, die zijn verbonden aan de € 3,7 miljard aan productie voor Rusland zijn vooral te vinden in de landbouw (vierduizend), de zakelijke dienstverlening (negenduizend), detail- en groothandel (twaalfduizend) en transport (tweeduizend).

    • Annemarie Coevert