Indiase crisis-voorspeller waarschuwt voor nieuwe crisis

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Raghuram Rajan was een van de weinige economen die de vorige financiële crisis zag aankomen. En nu waarschuwt de gouverneur van de centrale bank van India voor een nieuwe crash, schrijft de FT.

Volgens Rajan wordt momenteel de totale opbouw van risico’s in de financiële wereld onderschat, zo schrijft de FT. “We veroorzaken een grotere kans op een nieuwe crash, terwijl de wereld de kosten op dit moment minder goed kan dragen”.

Volgens Rajan zijn aandelen en vastgoed momenteel wereldwijd overgewaardeerd doordat beleggers profiteren van stimuleringsmaatregelen en ‘gratis geld’ van de centrale banken. De oud-econoom van het IMF maakt zich zorgen over de gevolgen van een paniekreactie als beleggers ineens besluiten de overgewaardeerde bezittingen te verkopen. “Dat zal leiden tot grote volatiliteit op de markten.”

Wondereconomie Australië vertoont barsten

Australië is het enige westerse land dat de afgelopen twintig jaar geen recessie meemaakte. Ook de financiële crisis ging geheel aan het land voorbij. Maar de wondereconomie van Australië vertoont steeds meer barsten, schrijft Quartz: Inmiddels staat het werkloosheidspercentage met 6,4 procent op het hoogste punt sinds 2002.

De teruggang in Australië wordt veroorzaakt door de grote afhankelijkheid van de grondstoffensector. Australië is uitgegroeid tot een van de rijkste landen ter wereld door grote hoeveelheden steenkool en ijzererts op te graven, in een schip te gooien en het in enorme hoeveelheden te verkopen aan India en vooral China. De Australische mijnbouw- en grondstoffensector is goed voor 20 procent van het BNP, en voor 40 procent van de export.

Maar doordat de Chinese economische groei stagneert, is ook de vraag naar Australische grondstoffen afgenomen. Dat merken ze Down Under al een tijdje: het ene mijnbouwbedrijf na het andere maakt melding van een ontslagronde.

Toch lijkt het erop dat er al weer betere tijden aankomen. De stimuleringsmaatregelen van de Chinese regering om de economie weer op stoom te krijgen, zijn grotendeels gericht op het bouwen van infrastructuur als spoorwegen. En daar zal weer heel veel Australisch ijzererts voor nodig zijn.

Chinese chocoladerush

Chinezen hebben chocolade ontdekt. De chocoladeverkopen in het land groeien explosief, zelfs met dubbelcijferige groeipercentages, meldt The Wall Street Journal.

Om die reden proberen grote chocolademerken als Hershey en Mars met speciale flagship-winkels de Chinese consument voor zich te winnen. Mars opent vandaag in Shanghai een speciale M&M’s winkel.

De Chinese chocolade-markt is tussen 2009 en 2013 met 58 procent gegroeid, schrijft The Wall Street Journal. De totale verkopen bedroegen vorig jaar 2,43 miljard dollar (1,82 miljard euro). In de Verenigde Staten werd in 2013 overigens voor 17,1 miljard dollar (12,81 miljard euro) chocolade verkocht.

Mars is sinds 1991 in China actief, maar ondervindt de laatste jaren steeds meer concurrentie van het Amerikaanse Hershey, het Zwitserse Nestlé en het Belgische chocolademerk Godiva.
In de nieuwe flagship-winkel in Shanghai belooft Mars zijn klanten onder meer “een Chinese muur van chocolade”.

    • Dolf de Groot