In de hel zou het pittig eten en drinken zijn

Er doen over de hel de wildste verhalen de ronde. Zo zou het er royaal van eten en drinken zijn, maar wel uit Oost-Europese gaarkeukens. Ook serveert men er nog de beruchte boterkoek uit de RAI.

Toch wordt er op het aardse niet ongunstig over de helse maaltijd gedacht, getuige gerechten als sauce diable, devilled eggs en duivelse kip. Het gemeenschappelijke is een zekere mate van pittigheid, al is die betrekkelijk. De devilled eggs ontlenen hun zeer milde pittigheid aan een mespuntje kerrie. Ook bij de duivelse saus, sauce diable, uit de klassieke Franse keuken belooft de naam meer scherpte dan het snufje cayennepeper waar kan maken. Voor echt duivelse pittigheid moet je in Zuid-Amerika zijn. Of nog beter in Indonesië waar de bereiding van ayam setan, duivelse kip, tien rode pepers en zeven rawits, de kleine maar scherpe peper, vergt.

Het recept van vandaag levert een gematigd helse scherpte op. Wie het milder wil haalt de zaadjes en zaadlijsten uit de pepers. Wie tegen een stootje denkt te kunnen doet er meer pepers in.

Leg de stukken kip een halve dag in een marinade van limoensap, ketjap manis, rode uiringen, ketoembar, zout en de ringetjes peper. Schep af en toe om.

Wrijf ondertussen in een vijzel of keukenmachine alle ingrediënten voor het pepermengsel fijn.

Verhit drie eetlepels olie in een grote koekenpan of braadpan. Fruit het pepermengsel een paar minuten. Voeg de stukken kip en het vocht van de marinade toe. Gaar ze op een laag vuur in 45 à 60 minuten. Voeg wat water toe als het kruidenmengsel dreigt aan te branden. Verwarm op het laatst de ui- en peperringetjes uit de marinade nog even mee.

    • Joep Habets