Henk Bleker: overheid moet geld geven aan zeehondencrèche

Een oud-medewerker wil het OM dwingen de opvang te vervolgen. Zieke zeehonden zouden zijn uitgezet.

None
FOTO ANP

Voor opvang en behandeling van zieke zeehonden is structureel een half tot een miljoen euro per jaar aan overheidsgeld nodig. Dit stelt voorzitter Henk Bleker van de raad van toezicht van de zeehondencrèche Pieterburen.

Bleker stuurt hierover een brief aan staatssecretaris Dijksma (PvdA) van Economische Zaken. „Als de rijksoverheid niet bijspringt, kunnen we doodzieke, jonge zeehonden met longwormen niet langer behandelen”, aldus Bleker. De subsidie zou moeten worden gedeeld met het kleinere EcoMare op Texel en een klein centrum in Stellendam. De opvangcentra krijgen hun geld nu vooral uit donaties en legaten. De begroting van ‘Pieterburen’ beslaat zo’n 2,5 miljoen euro.

Eind vorig jaar was er in Pieterburen te weinig opvangcapaciteit en te weinig geld om alle zieke dieren te helpen, aldus Bleker. „Zes à zeven zeehonden zijn toen te snel weer uitgezet in de Waddenzee. Daar waren risico’s aan verbonden. We stonden toen met de rug tegen de muur, maar we doen dit niet weer zo.”

Bleker vindt het logisch dat de overheid hulp aan de „ambassadeur” van het werelderfgoed Waddenzee steunt. „Ze horen bij het Waddengebied. Daar moet je wat voor over hebben.”

Opvang en behandeling van een zieke zeehond kost 2.000 tot 3.000 euro. De zeehondencrèche in Pieterburen ving vorig jaar ruim zeshonderd zeehonden op, EcoMare 75. De Groninger opvang is berekend op 200 dieren. De laatste jaren was de vraag veel groter.

Voormalig crèchemedewerker Meindert Kamminga deed vorige maand aangifte van zware nalatigheid en dierenmishandeling tegen zijn oud-werkgever. Volgens hem zijn de zeehondjes met longworminfecties in december vorig jaar te vroeg uitgezet. „Het is een wonder dat het een zachte winter was, anders hadden de meeste het niet overleefd.”

Justitie ziet geen aanleiding tot vervolging. Kamminga stapt nu naar het Leeuwarder gerechtshof voor een artikel 12-procedure. Het hof kan het Openbaar Ministerie in zo’n geval dwingen tot vervolging.

Bleker heeft geen goed woord over voor de handelwijze van Kamminga. „Als je onze aanpak in het rijtje dierenmishandeling en zelfs dierproeven zet, stel je de hele zeehondenopvang onterecht in een kwaad daglicht.”