Het bestand in Gaza is verstreken, raketbeschietingen zijn hervat

Foto ANP/EPA/Mohammed Saber

Het 72 uur durende staakt-het-vuren in de Gazastrook is niet verlengd. Vanuit het gebied zijn al raketbeschietingen gemeld. Israël zou alle eisen van Hamas hebben afgewezen in Caïro.

Het staakt-het-vuren liep tot vanochtend 08.00 uur lokale tijd. Een anoniem functionaris van Hamas meldde eerder al dat het bestand niet verlengd zou worden. Volgens de ambtenaar heeft een delegatie van Hamas vrijdagochtend vroeg verschillende uren gesproken met de Egyptische functionarissen.

In ruil voor de verlenging van de wapenstilstand wil Hamas dat Israël de grenzen weer opent en dat kan worden begonnen aan de wederopbouw van Gaza.Israël zou die eisen hebben geweigerd, zo is Hamas verteld door de bemiddelaars.

Een paar uur voor het staakt-het-vuren afliep, werden twee raketten vanuit Gaza afgeschoten in Israël; Hamas ontkent daarvoor verantwoordelijk te zijn. Kort na het aflopen van het bestand werd een raket op Ashkelon in Israël afgevuurd, maar die werd onderschept door het afweersysteem IJzeren Koepel. (AP/Novum/NRC)