Hervatting oorlog Gaza dreigt na wederzijdse raketaanvallen

Na drie dagen rust in de Gazastrook heeft de Israëlische premier Netanyahu vanochtend het leger opdracht gegeven tot zware vergelding van raketbeschietingen door Palestijnse strijders. Volgens Israël werden zeker 21 raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Niet veel later was er in Gaza-Stad een zware explosie te horen.

Het is nog onduidelijk of de hernieuwde gevechten een einde zullen maken aan de onderhandelingen die plaatsvinden in de Egyptische hoofdstad Kairo. Egyptische bemiddelaars spraken vanochtend met beide partijen. Ondanks zware internationale druk zitten de gesprekken muurvast.

De humanitaire situatie in Gaza is zeer slecht. Er is groot gebrek aan elektriciteit en stromend water, waardoor ziektes kunnen uitbreken. Het Rode Kruis heeft mensen aangespoord terug te keren naar de schuilplaatsen van de VN.