‘Explosie in Kiev, zeker twee gewonden’

Gewapende pro-Russische separatisten in strijd met de Oekraïense regeringstroepen.
Gewapende pro-Russische separatisten in strijd met de Oekraïense regeringstroepen. Foto AFP / Alexander Khudoteply

Bij een granaatexplosie in Kiev (Oekraïne) zijn zeker twee mensen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Volgens lokale media waren artsen snel ter plaatse. De ontploffing zou hebben plaatsgevonden bij het onafhankelijksheidsplein Maidan, in de buurt van het Oekraïense parlement.

Maandenlang bivakkeerden demonstranten op het plein. Onlangs begon de gemeentereiniging met de ontruiming, maar de betogers wilden niet weg. En dus zette Kiev ordetroepen in om hen te verdrijven, waarbij gevechten uitbraken. Ze namen vuurwapens, granaten, messen en molotovcocktails in beslag. Twee mensen werden opgepakt en vier mensen raakten gewond.

gevechten in Oost-Oekraïne

In de afgelopen 24 uur zijn bij gevechten in Oost-Oekraïne 15 doden en 79 gewonden gevallen onder Oekraïense strijdkrachten. Dat schrijft persbureau AFP. De slachtoffers vielen vooral bij de Russische grens, zei een woordvoerder van de Oekraïense strijders.

Onder de 15 doden zijn zeven soldaten en acht grensbewakers. De soldaten horen bij de 97e brigade van de strijdkrachten. Na drie dagen vechten bij de grens van Rusland trekken ze zich nu gedwongen terug.

Meer Russische troepen

Gisteravond is een Oekraïense helikopter getroffen door geweervuur van pro-Russische separatisten; later werd ook een gevechtsvliegtuig geraakt. Dat gebeurde in Zhdanivka, veertig kilometer ten oosten van Donetsk en in de buurt van de plek waar MH17 werd neergeschoten.


Volgens de NAVO is het aantal Russische troepen op de grens verhoogd; half juli stonden er 12.000 man, nu zijn het er 20.000. Tijdens een bezoek aan Kiev gisteren liet Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, weten Oekraïne te steunen. Hij sprak over de situatie als een bedreiging voor de “vrijheid en de toekomst”. Ook riep hij Rusland op zich terug te trekken van de grens.

Problemen in de steden

Verschillende steden die in handen zijn van rebellen zijn inmiddels belegerd door Oekraïense strijdkrachten. Die plaatsen kampen nu met bevoorradingsproblemen en water- en elektriciteitstekorten.

De VN zegt dat er in de afgelopen vier maanden meer dan 1.300 doden zijn gevallen bij de gevechten en dat 300.000 mensen op de vlucht zijn geslagen.

Vrees voor Russische invasie

In het gebied zijn de Oekraïense strijdkrachten in gevecht met de pro-Russische separatisten. De vrees voor een invasie van Rusland in Oost-Oekraïne is in de afgelopen weken toegenomen, wegens de successen van het Oekraïense leger. Eerder dit jaar beloofde Poetin alle Russen en Russisch-taligen in Oekraïne te beschermen.