Er wordt weer gevoetbald, maar deze ploegen zijn er eigenlijk niet klaar voor

Het eredivisievoetbal begint weer. Wordt Ajax weer kampioen, of lukt het PSV weer eens? Twente? Feyenoord? Eigenlijk is het nog te vroeg om te zeggen, want de transferperiode is pas 31 augustus voorbij. Dus in plaats daarvan: welke ploegen zijn er nu nog niet klaar (genoeg) voor?

Verslagen Feyenoorders nadat Besiktas in Rotterdam in de eerste wedstrijd van de derde voorronde van de Champions League op een 0-2 voorsprong is gekomen. Foto ANP/ Koen van Weel

Amper een maand na het einde van het WK wordt er op de Nederlandse velden gewoon weer gevoetbald. Daley Blind maakte een goal tegen Brazilië, straks staat hij gewoon tegen FC Dordrecht. Memphis Depay was supersub tegen Australië en Chili, straks schuift hij zijn ballen weer langs de keepers van Excelsior en Go Ahead. En met de start van het nieuwe eredivisieseizoen begint ook het speculeren over de kanshebbers.

Maar eigenlijk, eigenlijk is dat ergens nog te vroeg. De transfermarkt sluit pas 31 augustus. Dat betekent een hele maand shoppen en kwijten. Daarom hebben we in samenwerking met sportmedewerker Arman Avsaroglu de ploegen op een rij gezet waar er momenteel in de selectie nog de grootste gaten zijn.

Teamfoto Feyenoord voorafgaand aan de wedstrijd tegen het Turkse Besiktas in de derde voorronde van de Champions League

Teamfoto Feyenoord voorafgaand aan de wedstrijd tegen het Turkse Besiktas in de derde voorronde van de Champions League. Foto ANP/ Koen van Weel

Feyenoord

Werd vorig jaar: Tweede, knap. De Koeman-seizoenen daarvoor ook derde (2012/2013) en tweede (2011/2012)
Zag vertrekken: WK-gangers Daryl Janmaat (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto), Stefan de Vrij (Lazio Roma) en verder Graziano Pellè (Southampton), Kostas Lamprou (Willem II) en Samuel Armenteros (Anderlecht)
Zag komen: Anass Achahbar (Arminia Bielefeld), Bilal Basacikoglu (SC Heerenveen), Elvis Manu (SC Cambuur), Khalid Boulahrouz (Malmö FF), Lucas Woudenberg (Excelsior), Luke Wilkshire (Dinamo Moskou), Matthew Steenvoorden (FC Dordrecht), Warner Hahn (FC Dordrecht)

Avsaroglu:

“Feyenoord lijkt nu de grootste verliezer van de transferperiode. Niet op financieel niveau, want door de transfers van Graziano Pellè, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat heeft de club 33 miljoen euro binnengehaald. Maar wel vanuit sportief oogpunt, want Feyenoord zonder deze vier spelers is kwalitatief een stuk minder. Er zijn inmiddels drie vervangers gehaald, Luke Wilkshire, Bila Basacikoglu en Khalid Boulahrouz, maar Feyenoord is nog erg op zoek naar een spits die Pellè kan vervangen.”

Foto ANP/ Lex van Lieshout

FC Dordrecht

Werd vorig jaar: Tweede in de Jupiler League, promoveerde na play-offs. Voor de eerste keer sinds 1995 speelt de ploeg weer op het hoogste niveau.
Zag vertrekken: Felitciano Zschusschen (FC Twente), Jeffrey Ket (FC Oss), Matthew Steenvoorden (Feyenoord), Paul Gladon (Sparta), Warner Hahn (Feyenoord), Youri Loen (Sparta)
Zag komen: Mohamed Hamdaoui (Vitesse), Filip Kurto (Roda JC), Giovanni Korte (ADO Den Haag), Joris van Overeem (AZ), Mart Lieder (RKC Waalwijk), Rick ten Voorde (SC Paderborn), Robin Gosens (Vitesse), Sem de Wit (ADO Den Haag), William Troost-Ekong (FC Groningen)

Avsaroglu:

“FC Dordrecht is nieuw in de eredivisie en werkt met een spelersbegroting van minder dan 1 miljoen euro. De ploeg werkte in de eerste divisie met veel gehuurde spelers die na de promotie teruggingen naar hun club. Technisch directeur Marco Boogers moet dus veel nieuwe spelers halen om de selectie op niveau te krijgen. De afgelopen maanden zijn er talloze nieuwe spelers bijgekomen, maar Dordrecht is nog niet compleet. Volgens trainer Ernie Brandts heeft Dordrecht op dit moment nog te weinig spelers.”

Teamfoto Willem II 2014/2015

Teamfoto Willem II 2014/2015. Foto ANP

Willem II en Excelsior

Werden vorig jaar: Willem II werd kampioen van de Jupiler League en keerde zo na één seizoen afwezigheid terug in de eredivisie. Excelsior werd derde en promoveerde na play-offs.
Zagen vertrekken: Kees van Buuren (Sparta), Mats van Huijgevoort (FC Den Bosch), Mitch van der Ven (FC Eindhoven), Norair Mamedov (Almere City FC) en Ruud Boymans (FC Utrecht) (Willem II). Boy de Jong (PEC Zwolle), Lars Veldwijk (Nottingham Forest) en Lucas Woudenberg (Feyenoord) (Excelsior).
Zagen komen: Ben Sahar (Hertha BSC) en Kostas Lamprou (Feyenoord) (Willem II). Bas Kuipers (Ajax), Daryl van Mieghem (Telstar), Marko Maletic (FC Oss), Ninos Gouriye (ADO Den Haag), Tom van Weert (FC Den Bosch) (Excelsior).

Avsaroglu:

“Ook de andere gepromoveerde clubs, Willem II en Excelsior, zitten te springen om versterkingen. Willem II heeft bijvoorbeeld slechts vier aanvallers in de selectie en dat is te weinig, vindt trainer Jurgen Streppel. Maar gepromoveerde clubs hebben vaak moeite eredivisiewaardige spelers aan te trekken. Spelers met ervaring in de eredivisie kosten geld, dat er vaak niet is bij dergelijke ploegen.”

Teamfoto 2014/2015

Teamfoto 2014/2015. Foto ANP

Vitesse

Werd vorig jaar: Zesde.
Zag vertrekken: Christian Atsu (Chelsea), Lucas Piazón (Chelsea), Marko Meerits (FC Emmen), Patrick Van Aanholt (Chelsea).
Zag komen: Abiola Dauda (Rode Ster Belgrado), Arnold Kruiswijk (SC Heerenveen), Denys Oliynyk (Dnipro Dnipropetrovsk), Marcus Pedersen (Barnsley FC), Wallace Oliveira dos Santos (Chelsea).

Avsaroglu:

“Grote vragen zijn er bij Vitesse. De ploeg met het hechte samenwerkingsverband met Chelsea verloor in de zomer veel spelers, die teruggingen naar Londen of werden verkocht. Voor hen in de plaats kwamen jonge, onbekende spelers bij wie het nog afwachten is hoe ze het gaan doen in de Nederlandse competitie. Ook Vitesse heeft op het moment nog te weinig spelers en ook daar wordt dus nog gezocht naar versterkingen.”

    • Frank Huiskamp