Zo verdienen de Eredivisieclubs dit seizoen miljoenen

AMERSFOORT - Een Ajax-fan tussen de vier kampioensschalen van de voetbalclub tijdens de #4oprijtour, georganiseerd door Ajax en sponsor Aegon. ANP REMKO DE WAAL
AMERSFOORT - Een Ajax-fan tussen de vier kampioensschalen van de voetbalclub tijdens de #4oprijtour, georganiseerd door Ajax en sponsor Aegon. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Nog een paar uur en dan wordt er weer tegen een bal aan geschopt. De Eredivisie begint vanavond met bekerwinnaar PEC Zwolle dat thuis speelt tegen FC Utrecht. Wordt Ajax weer kampioen, of kunnen Feyenoord, PSV of FC Twente daar iets aan veranderen? Weet FC Dordrecht degradatie te voorkomen? Vragen die elke voetbalfan vanaf nu beantwoord ziet worden.

Voor de leidinggevenden van de voetbalclubs spelen er ook hele andere vragen. Het financieel goed laten draaien van een voetbalclub blijkt vaak nogal lastig te zijn. In het seizoen 2012/2013 waren de resultaten van alle Eredivisieclubs bij elkaar goed voor 18,6 miljoen euro verlies. De KNVB deelt de betaaldvoetbalclubs jaarlijks in op basis van hun financiële situatie. Clubs in categorie 1 staan onder financieel toezicht van de voetbalbond. Categorie 3 is juist een teken dat de club kerngezond is. Het gaat steeds iets beter, maar nog altijd staan vijf clubs (uit zowel de Eredivisie als de Jupiler League) onder toezicht.

Het verdienmodel

Clubs moeten het vooral hebben van sponsorinkomsten, kaartverkoop, televisiegelden en transfers. Neem bijvoorbeeld de inkomsten van de nummer zeven van de afgelopen twee seizoenen. De inkomsten van FC Groningen - transfers niet meegenomen - zijn zo verdeeld.

Met dat in het achterhoofd kijken we wat de clubs dit seizoen gaan verdienen.

Sponsoring

De belangrijkste bron van inkomsten voor voetbalclubs zijn hun sponsors. Op het shirt, op de borden langs het veld, op de trainingspakken. Over het seizoen 2012/2013, de meest recente cijfers die de KNVB heeft, haalden de achttien clubs samen 188 miljoen euro aan sponsoring binnen.

Afgelopen seizoen leverde alleen al de shirtsponsoring 44 miljoen euro op, zo blijkt uit het European Jersey Report van Repucom. Koploper is Ajax dat dankzij Aegon 11,6 miljoen euro opstreek.

Seizoenskaarten

Trouwe fans zorgen niet alleen voor support en sfeer. Ze brengen ook een hoop geld naar de clubkas. De goedkoopste seizoenskaart bij nieuwkomer FC Dordrecht kost 135 euro, die bij kampioen Ajax 144 euro. Maar dat telt wel op als 40.000 mensen er eentje kopen.

De cijfers van Vitesse van vorig jaar zijn een schatting, van dit jaar zijn ze niet bekend. De cijfers van sc Heerenveen ontbreken vanwege een technische storing bij de club.

De clubs die vorig jaar promoveerden naar de Eredivisie - FC Dordrecht en SBV Excelsior - zagen het aantal verkochte seizoenskaarten zowat verdriedubbelen, blijkt uit onderzoek van dagblad Metro. Toch dalen de totale inkomsten uit kaartverkoop, zegt de KNVB. De reden: Nederlandse clubs worden steeds sneller uitgeschakeld in Europa, en spelen zo steeds minder wedstrijden.

Televisiegelden

Sinds 2012 zijn de televisierechten van de Eredivisie in de handen van Fox, het mediabedrijf van Rupert Murdoch. Voetbalclubs ontvangen sindsdien bedragen op basis hun prestaties van de afgelopen tien jaar. Elke plek telt, want die geeft recht op een bepaald percentage. Zo komt het dat meer dan de helft van de dit jaar beschikbare 67 miljoen euro wordt verdeeld onder de beste vijf clubs Ajax, PSV, FC Twente, Feyenoord en AZ.

De clubs verdienen ook aan de rechten voor de samenvattingen. In maart kocht de NOS de rechten voor de komende drie jaar voor 20 miljoen euro. Daarvan gaat de meerderheid naar Fox, maar ook de eredivisieclubs krijgen zo nog eens ruim 7 miljoen euro te verdelen.

Transfers

De Nederlandse competitie wordt ook wel een handelshuis genoemd. Heb je als club een goede speler, dan ben je hem al snel weer kwijt aan een buitenlandse (top)club. Maar dat levert wel een hoop geld op. De afgelopen vijf jaar kwam er bij de achttien clubs samen steeds meer geld binnen aan transfers, dan er aan werd besteed.

Dit seizoen staat de teller tot nog toe meer dan 84 miljoen euro in de plus. En dan hebben clubs nog tot 1 september om door te handelen. Want reken maar dat Ajax, Feyenoord en PSV grote zakken geld in ontvangst kunnen nemen als spelers als Daley Blind, Jordy Clasie en Memphis Depay alsnog verkassen.

    • Sam de Voogt