Dit brengen andere media vandaag

Close up of a brown bovine snout
Close up of a brown bovine snout Foto HH

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Nederlandse landbouw zwaar getroffen door sancties

De Nederlandse landbouwsector wordt relatief zwaar getroffen door de Russische handelssancties, schrijft het FD. Potentieel lijdt de sector 528 miljoen euro schade.

In reactie op Europese en Amerikaanse handelssancties tegen Rusland, vanwege het optreden van Rusland in Oekraïne, heeft Rusland nu ook sancties ingesteld. Onder meer Europese landbouwproducten mogen nu een jaar lang niet Rusland worden ingevoerd.

Uit Europese cijfers blijkt volgens het FD dat landen uit de Europese Unie per jaar voor zo’n 12 miljard euro aan landbouw en visproducten naar Rusland exporteren. De boycot lijkt zo’n 5 miljard aan producten te treffen.

Na Litouwen, Polen en Duitsland, wordt Nederland het zwaarst getroffen door de sancties. De vier landen samen verspelen 2,9 miljard euro aan export, zo schrijft het FD. Dat is bijna 60 procent van het totaal.

RTLZ meldt verder dat er al tientallen Nederlandse vrachtwagens met groenten en fruit bij de Russische grens zijn tegengehouden. Een aantal chauffeurs heeft opdracht gekregen de lading dan maar ergens anders te verkopen.

Ook een werkster kun je nu online vinden

De Volkskrant schrijft dat het Duitse internetbedrijf Rocket, bekend van Zalando en Groupon, in vijf Europese landen – waaronder Nederland – een internetportaal is gestart waarop je een huishoudelijke hulp kunt vinden.

Via het online platform Helpling.nl kunnen particulieren een huishoudelijke hulp vinden. Het zoeken, boeken en betalen van een hulp verloopt via de site, die een bemiddelingsfee van 20 procent van het uurloon rekent.

Volgens de Volkskrant geven 700.000 Nederlandse huishoudens per jaar zo’n 1,1 miljard euro uit aan een huishoudelijke hulp. Een flink deel van dat geld wordt zwart betaald.

Helpling is sind juni in Nederland actief en heeft volgens het bedrijf al 1500 keer een schoonmaker aan een klant gekoppeld.

Privé-vliegtuigbedrijf JetNetherlands fuseert met ASL uit België

De Vlaamse krant De Tijd meldt dat het Nederlandse privé-vliegtuigbedrijf JetNetherlands gaat fuseren met zijn Belgische concurrent ASL. Na de fusie zal het nieuwe Jetnet Alliance een van de grootste bedrijven voor privé-vluchten in Europa zijn.

ASL werd opgericht in 1997 en is gevestigd op de luchthaven van Antwerpen, maar is ook op Eindhoven actief. JetNetherlands werkt vanaf Schiphol. ASL heeft twintig privé-vliegtuigen in beheer, JetNetherlands veertien.

ASL heeft zeventien werknemers in dienst en boekte in het gebroken boekjaar 2012-2013 een winst van 0,26 miljoen euro op een omzet van 13,1 miljoen euro, schrijft De Tijd.

Volgens De Tijd is er op de Europese markt voor privé-vluchten een consolidatieslag aan de gang. Het Luxemburgse Luxavation nam de afgelopen tijd een bedrijven in België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië over.

    • Dolf de Groot