Hoe het geld rolt in de Eredivisie en wat de dag verder interessant maakt

ROTTERDAM - Interieur van stadion Woudestein van voetbalclub Excelsior. De club maakt zich op voor eredivisie. ANP KOEN VAN WEEL
ROTTERDAM - Interieur van stadion Woudestein van voetbalclub Excelsior. De club maakt zich op voor eredivisie. ANP KOEN VAN WEEL Foto ANP

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Financiële ranglijst

PEC Zwolle en FC Utrecht trappen vanavond om acht uur de Eredivisie af. Een wedstrijd tussen twee sportieve én financiële middenmoters. Neem de tv-rechten, de ‘top-vijf’ van Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente en AZ verdient meer aan het uitzenden van hun wedstrijden dan de andere dertien clubs bij elkaar. Hier wordt uitgesplitst hoe de voetbalclubs hun geld verdienen.

Zes vragen over de sancties

Rusland slaat terug naar Europa en de Verenigde Staten met eigen handelssancties. Wat houden die in? Met deze zes vragen en antwoorden ben je in één keer op de hoogte.

Postcode 2.0

Vergeet de postcode, hier is Mapcode. Een unieke cijfer- en lettercombinatie, die een specifieke plek waar ook ter wereld aanduidt. Bedacht door TomTom-oprichters Pieter Geelen en Harold Goddijn die er flink in geloven.

Ook Kim Jong-un kijkt naar dingen

Voor vader Kim Jong-il was het een populair tijdverdrijf: rondkijken bij fabrieken, boerderijen en nieuwe gebouwen. Mooi op een rij op de site Looking at things. Zoon Kim Jong-un (sinds 2011 aan de macht) gaat vrolijk door met de bezoeken en ook die staan prachtig op een rij.

Pas op voor de Airbnb-politie

De website Airbnb - waar je hotelletje kan spelen met je eigen woning - is een steeds grotere bron van ergernis voor hotels en Bed and Breakfasts in grote steden. Zij betalen netjes belasting en bij Airbnb gebeurt dat niet, is de veelgehoorde klacht. Parijs stuurt een twintigkoppig ‘Airbnb-team’ op pad om te checken of huizen echt huizen zijn, of toch meer illegale hotels.

Bellen is beter

Ben jij eerder door je databundel dan door je belminuten heen? Stuur jij felicitaties het liefst via Facebook of Whatsapp? Daar moet je misschien nog eens goed over nadenken. De meeste rijke mensen hebben namelijk iets met elkaar gemeen: ze bellen liever.

En verder…

Over succesvolle mensen gesproken. Op welke topvrouw lijk jij het meest? Doe de quiz.

De Communistische Partij heeft het vizier gericht op Westerse bedrijven in China. Het verhaal achter het schandaal van farmaceut GSK is net een thriller.

    • Anna Vossers