Boycot het WK judo in Rusland nu het nog kan

Eind deze maand wordt het WK judo gehouden – in Rusland. Onze sporters daar naar toe sturen is onverantwoord. Organiseer liever een alternatief, zegt Geerlof de Mooij.

Even een samenvatting: in Rusland worden mensenrechten met voeten getreden, behoren corruptie, censuur en zelfverrijking tot de orde van de dag, besluit de president zonder pardon een ander land binnen te vallen en steunt de regering een zootje rebellen dat passagiersvliegtuigen uit de lucht schiet. Dat laatste is niet bewezen maar heeft er alle schijn van.

In datzelfde Rusland wordt eind deze maand het wereldkampioenschap judo gehouden. Een hoogtepunt met name voor de Russische president Vladimir Poetin, van wie bekend is dat hij deze sport zelf graag beoefende in zijn jeugd en er nog steeds een groot zwak voor heeft. Poetin bezocht in het verleden diverse grote judotoernooien. Voor hem moet het een droom zijn die uitkomt dat hij over een kleine drie weken ’s werelds besten in eigen land mag ontvangen. Het is het zoveelste succesje voor een president die eerder al de Olympische Winterspelen mocht organiseren en dat kunststukje hoopt te herhalen met het WK voetbal van 2018.

Favoriete sport Poetin

De Nederlandse judobond heeft laten weten geen directe aanleiding te zien om niet naar het WK te gaan. Dat is een gotspe. Met alles wat er gezegd en geschreven is over de vliegramp in Oekraïne zou het van een stuitend cynisme getuigen om aan een judotoernooi in Rusland mee te doen – nota bene de favoriete sport van de Russische president. Natuurlijk hebben sporters hun eigen verantwoordelijkheid, maar we mogen van hen niet verwachten dat ze in deze situatie in staat zijn om de juiste beslissing nemen – dat topsporters niet erg happig zijn op boycots heeft het verleden meermalen uitgewezen. Deze beslissing hoort van hogerhand te worden genomen.

Mijn suggestie is dat we het WK in Rusland boycotten en een alternatief kampioenschap organiseren. Het is wat kort dag, maar er is weinig nodig voor een judotoernooi: een sporthal, een voorraad matten en een aantal officials en de eerste wedstrijd kan beginnen. Waarschijnlijk zullen weinig landen trek hebben om deel te nemen aan het persoonlijke feestje van Poetin. Zo kunnen we hen de mogelijkheid geven om uit te wijken naar een andere locatie, waar het bovendien veiliger vliegen is. Stel dat er meer landen aan zo'n alternatief toernooi deelnemen dan aan het WK in Rusland – het zou de ultieme steek zijn richting Poetin.

Deelname moeten we niet eens overwegen

Natuurlijk zijn er genoeg andere landen met de juiste faciliteiten om een alternatief kampioenschap te organiseren. Maar waarom zou Nederland dit niet zelf doen? Nederland heeft eerder aangetoond zo’n toernooi aan te kunnen, dus dat hoeft geen probleem te zijn. Bovendien zal er een groot draagvlak bestaan om er een succesvol evenement van te maken en zo Poetin een hak te zetten. Het is hem er alles aan gelegen om zoveel mogelijk landen naar ‘zijn’ WK te laten komen. Nederland moet dat niet eens willen overwegen. Rusland heeft een duidelijke lijn overschreden – daarbij horen niet alleen politieke en economische sancties, maar ook sportieve. Het cliché dat sport en politiek gescheiden zijn, is niet langer vol te houden wanneer er driehonderd onschuldige burgers zijn vermoord. Nu initiatief nemen en een alternatief kampioenschap organiseren zou een duidelijk signaal afgeven richting de rest van de wereld: tot hier en niet verder.

    • Geerlof de Mooij