Big business: vitaminen en superfoods

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat:

Vitaminen verkopen bij The Soulsister Vitamins in Amsterdam

Wie:

Eigenaresse Miranda van Dijk en een heleboel klanten onder wie Albert Smit

“Tarwegrasshotje?”, Miranda van Dijk, eigenaresse van Soulsisters Vitamins, dribbelt op blote voeten over de knalgele vloer naar de ‘slowjuicer’ die midden in haar winkel staat. Langs de wanden staat een indrukwekkende verzameling potjes met vitaminepillen, zakjes met oergranen, exotisch scrubzout, vreemde tandpastamerken en biologisch beauty-spul. De tijd dat je je dagelijkse portie vitaminen alleen in obscure bruinglazen potten bij reformwinkels kon kopen is definitief voorbij. Health is hot.

We zijn allemaal verzuurd

“Mensen zijn de laatste jaren echt een stuk bewuster geworden”, duidt Van Dijk de trend. “Ze realiseren veel meer zich dat hun voeding in direct verband staat met hun gezondheid.”

En die gezondheid, die kan dus veel beter. “Vooral voor mensen die veel stress hebben, op kantoor aan de lopende band koffie drinken, af en toe stiekem een sigaretje roken en ’s avonds vaak een wijntje nemen.” Daar raken we met z’n allen blijkbaar nogal ‘verzuurd’ van. Gevolg: algehele malaise, van vermoeidheid tot kanker aan toe.

Vaste klant Albert Smit komt binnen. Zijn dieetpillen zijn op. “Als mannen eenmaal de veertig gepasseerd zijn gaat het snel met die buik”, zegt Smit terwijl hij met zijn handen langs zijn slanke postuur glijdt. “Maar ik geloof dat deze pillen wel helpen. Ik eet elke avond een hele zak drop leeg en ik kom niets aan.” Van Dijk glimlacht zelfvoldaan. “Ja, dat is dus de choline en methionine he, stofjes die je vet opeten.”

Van Dijk is twee jaar geleden begonnen met haar winkel maar is nu al helemaal schuldenvrij. “De zaak is supergezond, zeg maar”, lacht ze. Reclame maken hoeft ook al niet. Het is druk genoeg. Zeker nu ze sinds kort ook een machine heeft die “via meridianen verstoringen en blokkades kan opsporen”. Hoe? Iets ingewikkelds met frequenties energinetische meetapparatuur. “Ja, ik was eerst ook sceptisch”, geeft Van Dijk toe. “Maar het werkt, écht.”

Naakt in de zon

Nog meer klanten. Een meisje dat een voorraadje ontzuringsmiddel komt inslaan: “Ik ga twee maanden naar het buitenland, red ik het hier mee?” Een moeder die visoliecapsules voor haar peutertje komt kopen: “Met tutti-fruttismaak, vindt ze heerlijk!” De buurman voor zijn dagelijkse borrelglaasje tarwegrassap: “Heeft me compleet van mijn hooikoorts afgeholpen.” En een oppas die voor de kinderen superfoods meeneemt: “Iets anders eten ze niet.”

Zelfs als je compleet verantwoord leeft kom je nog niet aan alle stoffen die je nodig hebt. Want voor voldoende vitaminen C moet je bijvoorbeeld al dertig sinaasappels per dag eten, volgens Van Dijk. “En voor genoeg vitaminen D opnemen moeten we eigenlijk elke dag helemaal naakt een half uur in de volle zon liggen.”

Ga er maar aan staan.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken