Fotograaf over ‘zijn’ apenselfie: Wikipedia steelt mijn werk

Eén van de honderden foto’s die de makaak van zichzelf maakte.
Eén van de honderden foto’s die de makaak van zichzelf maakte.

„Die kapitalistische organisatie heeft mijn foto gestolen”. Aan het woord is de Britse fotograaf David Slater. „Het is de bedoeling dat ik van mijn werk kan leven. Als ze me die kans ontnemen door mijn werk te stelen, lukt dat niet.”

Slater reageert op de ophef rond de ‘apenselfie’, die de afgelopen dagen wereldwijd het nieuws haalde. Een foto die een zeldzame makaak van zichzelf maakte in 2011 in een natuurpark in Indonesië.

De aap gebruikte daarvoor de camera van Slater, die hij had afgepakt. „Ze waren behoorlijk ondeugend over al mijn apparatuur aan het springen, terwijl een van de apen maar op de knop bleef drukken.”

Slater claimde het auteursrecht op zijn foto, maar volgens Wikipedia ligt het eigendomsrecht bij de aap. Wikipedia weigerde om die reden de foto van zijn site te verwijderen. „Als het auteursrecht van een werk niet aan een mens kan toebehoren, valt het onder het publieke domein. Volgens ons is dat hier het geval”, schreef Wikimedia – de organisatie achter Wikipedia – in een verklaring.

„Muzikanten, fotografen en artiesten werken hard maar zien er niets voor terug”, zegt Slater. „Dat is wat Wikipedia doet: het legt creativiteit aan banden.”

    • Mirjam Remie