Arrestatie Hagenaars in verband met jihad

Twee Nederlandse Turken uit Den Haag zijn woensdagavond na hun terugkeer uit Turkije opgepakt op luchthaven Zaventem bij Brussel. De Belgische justitie verdenkt hen ervan banden te hebben met een groep jihadisten. Veel jihadisten reizen via Turkije naar Syrië. Volgens het Openbaar Ministerie in Nederland is het de eerste keer dat Nederlanders worden opgepakt in het Belgische onderzoek naar jihadstrijders.

De twee Nederlanders, een man en een vrouw, worden volgens het Federaal Parket in België verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering, overtreding van de wapenwetgeving in een terroristische context en van financiering van terrorisme.

De Nederlandse recherche heeft woensdagavond, op verzoek van de Belgische autoriteiten, vier woningen onderzocht in de Schilderswijk in Den Haag. Daar legde de recherche beslag op onder andere computers, telefoons en usb-sticks. Ook werd jihadistisch materiaal gevonden.

Nadat de vier Haagse adressen in beeld waren gekomen in het Belgische onderzoek naar een groep jihadisten, werd de Nederlandse recherche verzocht om de huiszoekingen te doen. Hoe lang dat onderzoek al loopt en hoeveel mensen tot dusver in het kader van het onderzoek zijn gearresteerd, is niet duidelijk.

Het Openbaar Ministerie in Nederland zegt dat het materiaal dat bij de huiszoekingen werd gevonden, voor verder onderzoek wordt overgedragen aan de Belgische autoriteiten. Ook in Brussel werd woensdagavond een huiszoeking gedaan. Daarbij werden werden vuurwapens, kogelwerende vesten en jihadistisch materiaal gevonden.

De twee Nederlandse verdachten zijn gisteren voorgeleid aan de onderzoeksrechter in Dendermonde.