Advocaat: OM op Curaçao treedt ondoordacht op

Tegenslag voor het OM op Curaçao. De hoofdverdachten van de moord op politicus Helmin Wiels zijn vrijgelaten.

„Justitie maakt mensen tot verschoppeling.”

Op Curaçao, zo vertelde officier van justitie Gert Rip gisteren in de rechtszaal, loopt „misschien wel de meest geruchtmakende strafzaak van de afgelopen decennia”. Hij doelt op de berechting van de moordenaars van politicus Helmin Wiels, 5 mei vorig jaar op Curaçao.

Na vijftien maanden onderzoek, waarbij alles uit de kast werd gehaald, verdenkt het Openbaar Ministerie de halfbroers Robbie Dos Santos (loterijbaas) en George Jamaloodin (ex-minister van Financiën) ervan de huurmoord te hebben georganiseerd. Alleen zijn de rechters vooralsnog niet overtuigd. De twee hoofdverdachten werden de afgelopen week – na slechts enkele dagen voorarrest – door rechters-commissarissen naar huis gestuurd. Er is onvoldoende overtuigend bewijs.

Pitbulls onder de strafpleiters

Een domper voor Openbaar Ministerie en politie. En feest bij advocatenkantoor Sulvaran & Peterson. De firmanten van dit donkerrode kantoor aan de kustweg van Willemstad gelden als de pitbulls onder de Curaçaose strafpleiters. Ze verdedigen vrijwel alle belangrijke criminelen op het eiland. Ook de voormalige premier Gerrit Schotte is er cliënt. Hij wordt later dit jaar waarschijnlijk gedagvaard wegens witwassen en valsheid in geschrifte.

In de hal van het kantoor hangt een bordje waarop staat dat beide advocaten tot personen van het jaar 1991 zijn gekozen. Voor hun ‘kontribushion positivo i konstruktivo’ aan het welzijn van het land. De raadslieden hadden zich, vertelt Chester Peterson, destijds ingezet voor verbetering van detentieomstandigheden. „We waren nog een jong kantoor.” Meer zegt hij niet want hij en Sulvaran zijn niet erg gesteld op de Nederlandse pers.

Door te weinig subtiele berichtgeving bezorgen journalisten „enorme reputatieschade” aan verdachten op Curaçao, vertelt advocate Paula Janssen van hetzelfde kantoor. De 29-jarige op Curaçao geboren en in Leiden opgeleide juriste geldt als een rijzende ster onder de 190 advocaten op het eiland en ze is na enige aandrang wel bereid tot een gesprek.

Janssen is advocaat van oud-minister Jamaloodin, die afgelopen woensdag vrijkwam. „Het OM blaft wel veel maar ze gaan bij de rechters steeds hard onderuit. Verdachten staan in no time weer vrij op straat”, zegt ze. „Justitie maakt mensen door ondoordacht optreden tot verschoppeling. Niemand gelooft meer in hun onschuld. Het OM baseert zich alleen op roddels, vaak uit Wiels’ eigen partij, Pueblo Soberano.”

Volgens het OM heeft Jamaloodin de maanden voor de moord zo’n veertig keer sms-contact gehad met de man – Burney F. – die de huurmoordenaars uiteindelijk zou hebben geronseld. De twee mannen spraken ook regelmatig af. „Die sms’jes waren niet belastend. De twee mannen kennen elkaar gewoon. Burney deed taken in de politieke campagne voor Jamaloodin”, zegt Janssen.

In het onderzoek naar de moord op Wiels is volgens de advocate sprake van tunnelvisie. „Het OM gaat er zonder meer van uit dat onze cliënten de intellectuele daders zijn. Bij de verhoren is de politie uit op bekentenissen en niet op waarheidsvinding. Er zijn heel veel zaken die niet goed worden uitgezocht. Zo heeft Wiels volgens getuigen vlak voor zijn dood een bankrekening geopend met een bedrag van 900.000 dollar. Hij ging zich duur kleden en zei dingen die volstrekt het tegenovergestelde waren van wat hij altijd had beweerd. Hoe dit kan, wordt niet onderzocht. Het Openbaar Ministerie is het kritisch vermogen verloren.”

Janssen is vooral verbaasd over het optreden van de zus van Wiels, Marvelyne. „Ze heeft bij de politie gezegd te weten wie de intellectuele daders zijn. Ze zegt haar verklaring ook te hebben laten vastleggen maar wil verder niks zeggen. Hoogst bedenkelijk.”

Nederlandse civilisten

Haar kantoor heeft veel kritiek op de Nederlandse magistraten die het op Curaçao voor het zeggen hebben. Er is bij de rechtbank – waar een rechter in zijn eentje recht spreekt – geen enkele strafrechter uit Curaçao. „Het lijkt er nogal eens op dat Nederlandse rechters en officieren van justitie onze cultuur en de taal Papiamento niet snappen. Ik mis vaak interesse in de persoon van de verdachte.”

Er komen volgens Janssen ook te veel civilisten uit Nederland die strafrecht er maar een beetje bij moeten doen. „Ze verschonen zich ook niet als ze al eerder een zaak tegen een medeverdachte hebben gedaan”, aldus de advocate. „Op een gegeven moment weet je hoe een bepaalde rechter denkt.” Het is dan aan de advocaat handig gebruik te maken van die kennis. „Je doet aan rechter shoppen”, zegt ze. „Bij een belangrijke zaak wacht je bijvoorbeeld met het indienen van een verzoek voor onmiddellijke invrijheidstelling tot je weet dat er een echte strafrechter zitting heeft.”

Aanklager Rip verklaarde gisteren „totaal niet wanhopig” te zijn over het onderzoek naar de intellectuele daders. „Ik blijf vol vertrouwen dat we de zaak nog gaan oplossen.”