Advocaat Koppe: rechterhand Pol Pot kreeg geen eerlijk proces

De Nederlander Victor Koppe is advocaat van de rechterhand van Pol Pot. Die kreeg levenslang.

De rechtszaak waarin de laatste twee levende leiders van het Cambodjaanse schrikbewind Rode Khmer tot levenslange gevangenisstraf werden veroordeeld, is oneerlijk verlopen. Dit zegt de Nederlandse advocaat Victor Koppe, die een van de verdachten bijstaat. Gisteren werden Nuon Chea (88) en Khieu Samphan (83) veroordeeld door een speciaal Cambodja-tribunaal, samengesteld uit internationale juristen en betaald door de VN en Cambodja.

De rechtbank hield de twee medeverantwoordelijk voor gruweldaden tijdens het bewind van de Rode Khmer (1975-1979) onder leiding van Pol Pot. Er zouden ongeveer 1,7 miljoen mensen om het leven zijn gekomen, onder meer door moord, honger, ziekte en uitputting.

Koppe is advocaat van de rechterhand van Pot, Nuon Chea, beter bekend als ‘Broeder nummer 2’. De Amsterdamse advocaat stelt dat het proces „absoluut niet eerlijk” is verlopen. Volgens Koppe is er veel misgegaan tijdens de rechtszaak, waarin hij sinds 2008 advocaat is. De advocaat zegt dat cruciale getuigen systematisch buiten het proces zijn gehouden: „De internationale rechters en aanklagers vonden dat deze mensen wel moesten worden gehoord. Bijvoorbeeld Heng Samrin, de huidige nummer 3 in de regering en zelf een hoge militair bij de Rode Khmer. Hij kent Nuon Chea al 60 jaar. Maar de nationale onderzoeksrechter en aanklager blokkeren dat omdat hij in de regering zit.” Hij hekelt de basishouding van de rechtbank: „In een eerlijk proces is een verdachte onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Dat was nooit het geval.”

De rechtszaak verliep chaotisch. Zo werd de beëdiging van Koppe in eerste instantie geweigerd door de Cambodjaanse orde van advocaten, omdat hij een verzoek om wraking had ingediend voor een rechter van het Cambodja-tribunaal.

Koppe zegt in hoger beroep te gaan. De levenslange veroordeling is opgelegd in het eerste deel van het proces. In het tweede deel is de verdenking eveneens misdaden tegen de menselijkheid. De zaak is in twee delen geknipt omdat de kans bestaat dat de verdachten wegens hun hoge leeftijd voor het definitieve vonnis overlijden.

    • Enzo van Steenbergen