Experts: er kunnen op dit moment 176 slachtoffers MH17 worden geïdentificeerd

Bloemen en knuffels bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne, waar de lichamen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 worden geïdentificeerd. Foto ANP/Martijn Beekman

Deze week zijn er 21 slachtoffers geïdentificeerd van de ramp met vlucht MH17. De experts denken op dit moment in totaal 176 slachtoffers te kunnen identificeren. Ook is bekend geworden dat nabestaanden een voorschot van 37.300 euro krijgen van Malaysia Airlines.

In totaal zijn er nu 23 slachtoffers geïdentificeerd, aldus persbureau Novum. Zestien slachtoffers zijn Nederlands, waarvan een persoon de dubbele nationaliteit heeft (Brits-Nederlands). Daarnaast komen twee andere slachtoffers uit Maleisië, een uit Duitsland, een uit Canada en een uit Groot-Brittannië. Aan boord van het vliegtuig zaten 298 passagiers, waarvan 196 met de Nederlandse nationaliteit.

Update 15:15 uur: De experts in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum denken op dit moment 176 slachtoffers van MH17 te kunnen identificeren. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie.

Voorschot voor nabestaanden

Het Algemeen Dagblad meldt daarnaast dat er naast het aanvullend voorschot van 37.300 euro voor de nabestaanden, ook voorzien is in een voorschot van 3.700 euro. In de meeste gevallen zou dit bedrag volgens de vliegmaatschappij al overgemaakt zijn.

Onder Europese regels is het verplicht dat vliegmaatschappijen binnen 15 dagen een aanvullend voorschot overmaken zodra een slachtoffer is geïdentificeerd. Dit dient minimaal 20.000 euro te zijn. De vandaag genoemde uitkering staat los van de schuldvraag. Later op de dag zal er meer bekend worden gemaakt over het uit te keren bedrag van Malaysia Airlines.

Volgens het verdrag van Montreal hebben nabestaanden daarnaast recht op een bedrag van 130.000 euro. Dat verdrag regelt de aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen bij internationaal vervoer.

    • Philippus Zandstra