Te Vrede contra Ba; een oneerlijke strijd

Opnieuw geen Champions League voor Feyenoord. Besiktas was te sterk in een duel dat de verhoudingen op de transfermarkt terugbracht tot één positie: die van spits.

Tussen de zes en de acht miljoen euro moest Besiktas deze zomer overmaken naar Londen om spits Demba Ba te kunnen overnemen van Chelsea. De spits van Feyenoord, Mitchell te Vrede, kostte de Rotterdammers precies nul euro. Hij kwam transfervrij over van de kleine stadsgenoot Excelsior.

De verhoudingen op de internationale transfermarkt teruggebracht tot één, cruciale, positie op het veld. Mitchell te Vrede werd gisteren tijdens Besiktas – Feyenoord na een uur gewisseld. Hij had bijna geen bal geraakt. Zijn evenknie aan Turkse zijde, Demba Ba, maakte de wedstrijd ook niet vol, maar hij kreeg een publiekswissel. Ba scoorde drie keer en zorgde zo eigenhandig voor de uitschakeling van Feyenoord in de derde voorronde van de Champions League. Na de 2-1 vorige week in de Kuip, wonnen de Turken ook in Istanbul van Feyenoord, nu met 3-1.

Wat zou technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel, graag de financiële mogelijkheden hebben gehad van zijn Turkse collega. Als Besiktas, het voorbije seizoen de nummer drie van de Turkse competitie, een spits zoekt, komt er een spits. Wat die speler moet kosten, maakt dan weinig uit. Het geld wordt ergens vandaan gehaald.

Smekend legioen

Feyenoord zoekt ook een spits, sinds het vertrek van Graziano Pellè naar Southampton. Het spel van de Rotterdammers was de afgelopen twee seizoenen volledig gericht op de ingevingen van Pellè. Haal hem weg en er blijft maar weinig over van Feyenoord, was ook te zien in de dubbele confrontatie met Besiktas. Het Feyenoord-legioen schreeuwt en smeekt om een nieuwe spits die de herinnering aan Pellè en zijn voorganger Guidetti kan verdrijven uit de Kuip. Smeekbedes die vooralsnog niet worden verhoord.

Martin van Geel vraagt om geduld en probeert al weken een talentvolle spits voor een beperkt bedrag naar Feyenoord te halen. Want bij Feyenoord zijn de mogelijkheden niet eindeloos, ondanks de forse transferinkomsten van deze zomer.

Kan Guidetti niet nog een jaar gehuurd worden van Manchester City? Of wil de derde spits van Napoli, Duván Zapata, niet voor een jaar op huurbasis naar Feyenoord? En hoe zit het toch met Bas Dost van VFL Wolfsburg? Is hij bereid salaris in te leveren om in Rotterdam te komen voetballen?

Topspits

Met Mitchell te Vrede gaat Feyenoord de oorlog niet winnen, zoveel is duidelijk na zijn optreden in de twee wedstrijden tegen Besiktas. Illustratief was in dat opzicht een moment na een kwartier in de eerste helft. Te Vrede, die weinig werd aangespeeld, liet zich zakken uit de spits om de bal zelf maar eens op te halen op het middenveld. Een topspeler heeft dan al lang gezien dat medespeler Ruben Schaken aan de rechterkant aan een veelbelovende loopactie is begonnen. Te Vrede had alleen oog voor de bal, en had de achteraf terecht woedende Schaken niet eens gezien.

Vergelijk dat met Demba Ba, een lepe, sterke aanvaller die door zijn goede spel bij Newcastle United twee seizoenen terug een transfer naar Chelsea verdiende. Daar wist hij coach José Mourinho nooit echt te overtuigen, hoewel hij de ploeg vorig seizoen nog wel even naar de halve finales van de Champions League schoot.

Voor Besiktas is hij een geschenk uit de hemel, een spits met internationale ervaring die altijd op de juiste plek staat om de bal dat beslissende zetje mee te geven. Hij kost wat, maar dan heb je ook wat: een scorende spits.

Pijnlijk was het om te zien hoe de verdedigers van Feyenoord de drie doelpunten weggaven aan Demba Ba. Cadeautjes waren het, die de Senegalese spits maar al te graag uitpakte. Het naïeve balverlies van Van Beek bij de 1-0, de amateuristische inschattingsfout van Kongolo bij de 2-1 en de onbegrijpelijke terugspeelbal van diezelfde Kongolo bij de derde goal. Even was er hoop bij Feyenoord na de 1-1 van Elvis Manu, maar vijf minuten daarna was daar weer Demba Ba om die laatste hoop kapot te schieten.

Volksclub

Opnieuw geen Champions League dus voor Feyenoord, dat zich in 2002 voor het laatst wist te plaatsen voor de groepsfase van het belangrijkste Europese clubtoernooi. De ploeg speelt over twee weken in de play-offs voor een plaats in de Europa League. De afgelopen vier jaar waren die play-offs ook telkens het eindstation voor Feyenoord in Europa.

In Rotterdam-Zuid zal de druk nu toenemen, vooral op technisch directeur Martin van Geel. 33 miljoen euro haalde Feyenoord al op met de transfers van Graziano Pellè, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat. Een deel van dat geld moet gebruikt worden om de schulden van Feyenoord af te betalen, maar de vraag of Van Geel niet eens een forsere uitgave moet doen om een spits van naam naar Rotterdam te halen, wordt door de uitschakeling wel steeds prangender.

Besiktas en Feyenoord zijn vergelijkbare clubs. Volksclubs, die de laatste jaren beide in de schaduw staan van de kampioenen in hun land. Feyenoord achter Ajax en Besiktas achter Galatasaray en Fenerbahce. In twee wedstrijden was het verschil tussen de ploegen ondanks de uitslagen (2-1 en 3-1) ook helemaal niet zo groot. Met gevoel voor overdrijving is dat verschil zelfs terug te brengen tot één positie in het veld: de spits. Mitchell te Vrede contra Demba Ba. Een oneerlijke strijd.

    • Arman Avsaroglu