Songs met diepere lagen

Boxer is het album waarmee The National zich bewees als een van de belangrijkste indierockbands van nu. Zaterdag staat de band om 20.50 in de Grolsch.

None

Alleen al om openingsnummer Fake Empire is Boxer het beste album van de Amerikaanse groep The National. Twee kundig in elkaar verweven ritmes begeleiden een tekst over een persoon in een droomstaat, „half awake in a fake empire”. Niet voor niets werd het nummer door de band gespeeld tijdens de verkiezingscampagne van Barack Obama, want zanger Matt Berninger verwoordde op poëtische wijze zijn onvrede met de Amerikaanse politiek onder George W. Bush zonder diens naam te noemen.

Boxer is het album waarmee The National zich bewees als een van de belangrijkste indierockbands in het kielzog van R.E.M. en Wilco, groepen waarmee ze wel enige verwantschap hebben. Fake Empire en Mistaken For Strangers werden belangrijke nummers in hun oeuvre, zodanig dat de laatste als titelsong werd verkozen voor de recentelijk verschenen documentaire over de band, gemaakt door Berningers broer Tom, die enige tijd als roadie voor ze fungeerde.

Op Boxer manifesteren de broers Aaron en Bryce Dessner zich als gitaristen en songschrijvers die verder durven kijken dan de vierkwartsmaat en de vier akkoorden die de meeste rockmuziek ringeloren. Naast hun bandlidmaatschap ontwikkelden ze zich tot modern klassieke componisten die al twee keer op het Holland Festival te zien waren met uitdagend, grensverleggend werk. Geestverwant Sufjan Stevens speelt een eenvoudige partij piano in de nummers Racing Like A Pro en Ada.

Centraal bij The National staat de melancholieke, enigszins wereldvreemde aanwezigheid van Matt Berninger die zijn associatieve teksten altijd een element van intense innerlijke strijd weet mee te geven. „Made a mistake in my life today”, zingt hij in Slow Show, „everything I loved is lost.” Dat The National toch altijd weer van die verheffende, positief stemmende shows geeft is de verdienste van songs die hun diepere lagen pas prijsgeven als de luisteraars zich er onbevangen aan overgeven.

    • Jan Vollaard