SBM zet 180 miljoen opzij voor mogelijke schikking

SBM Offshore heeft 180 miljoen euro opzijgezet voor een schikking met justitie. Het bedrijf wil daarmee ontkomen aan vervolging voor omkoping.

Boorplatform in Brazilië van Petrobas, een van de grootste klanten van SBM Offshore, waar onregelmatigheden zijn ontdekt.
Boorplatform in Brazilië van Petrobas, een van de grootste klanten van SBM Offshore, waar onregelmatigheden zijn ontdekt. Foto Hollandse Hoogte

De maritieme dienstverlener SBM Offshore uit Schiedam moet waarschijnlijk een boete betalen vanwege omkoopaffaires in verschillende landen. Hoe hoog de boete zal zijn en wanneer dat bekend wordt, kan bestuursvoorzitter Bruno Chabas nog niet zeggen. In een toelichting zei hij gisteren dat gesprekken met de betrokken instanties, justitie in Nederland en de Verenigde Staten, vorderen.

SBM worstelt al twee jaar met de affaires, waarvan het bedrijf zelf aangifte heeft gedaan. Een klokkenluider meldde begin 2013 dat het in totaal ging om een bedrag van 250 miljoen dollar (188 miljoen euro). SBM zou dit in de loop van zeven jaar aan steekpenningen hebben betaald.

In april van dit jaar bracht SBM de resultaten naar buiten van een eigen onderzoek, dat in april 2012 was gestart. Daaruit bleek dat het bedrijf zich inderdaad schuldig had gemaakt aan omkoping in Equatoriaal Guinea en Angola. De illegale betalingen waren, volgens het onderzoek, door plaatselijke vertegenwoordigers verricht.

Het eigen onderzoek richtte zich ook op Brazilië, waar SBM nauw samenwerkt met het staatsoliemaatschappij Petrobras. Harde bewijzen voor omkoping werden daar niet gevonden, wel ‘rode vlaggen’, verdenkingen. Onderzoek van Petrobras zelf heeft evenmin harde bewijzen van corruptie opgeleverd, maar het Braziliaanse parlement heeft zich daar nog niet bij neergelegd en voert een eigen onderzoek uit.

De verwikkelingen in Brazilië hebben ertoe geleid dat SBM Offshore niet heeft kunnen meedingen naar een opdracht voor de bouw van twee nieuwe FPSO’s. Dat zijn drijvende fabrieken die gebruikt worden voor de winning, opslag en overslag van olie en gas.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers zei topman Chabas gisteren ervan uit te gaan dat de relatie met Petrobras volledig hersteld zal worden. SBM is hoofdleverancier van FPSO’s aan Brazilië, dat de schepen nodig heeft om de olie- en gasvoorraden te kunnen aanboren en naar boven te brengen.

Wel waarschuwde Chabas dat de rust pas zal terugkeren na de verkiezingen die dit najaar in Brazilië worden gehouden, waarbij het functioneren van Petrobras een belangrijk thema is.

Rode cijfers

De voorziening van 240 miljoen dollar (180 miljoen euro) die SBM in het eerste halfjaar heeft genomen, brengt het bedrijf opnieuw in de rode cijfers. Volgens de boekhoudmethode die het bedrijf hanteert, levert dat een verlies op van 98 miljoen dollar (73,5 miljoen euro).

Het eerste halfjaar van 2013 bracht ook al een verlies, van 44 miljoen dollar, na afschrijvingen op een mislukt platformproject voor de Noorse kust.

Niettemin was de omzet in de eerste zes maanden van 2014 met 1,7 miljard dollar (1,27 miljard euro) iets beter dan verwacht. Bovendien is voor 21,5 miljard dollar (16,1 miljard euro) aan opdrachten genoteerd. Het bedrijf noemt dit een „solide prestatie” en handhaaft daarom de verwachting dat de omzet over heel 2014 op 3,3 miljard dollar uitkomt.

    • Renée Postma