‘Russische verblijfsvergunning van nog drie jaar voor Edward Snowden’

Screenshot uit december van een tv-interview met Snowden op het Britse kanaal Channel 4. Foto EPA

NSA-klokkenluider Edward Snowden kan in Rusland blijven wonen. De Amerikaan, verantwoordelijk voor het lekken van tienduizenden stukken van de Amerikaanse geheime dienst, heeft een verblijfsvergunning voor drie jaar gekregen, meldden Russische media vanmiddag op gezag van zijn advocaat.

De tijdelijke verblijfsvergunning die Snowden het afgelopen jaar had, verliep op 1 augustus. Hij was sindsdien in afwachting van een besluit van de Russische autoriteiten over zijn verblijfsstatus.

Dat Snowden vorig jaar tijdelijk asiel kreeg in Rusland, leidde tot spanningen tussen Moskou en Washington. Obama liet destijds weten “buitengewoon teleurgesteld” te zijn over het feit dat Rusland Snowden asiel verleende en de VS daarover vooraf niet informeerde. In reactie op het besluit ging Obama in september vorig jaar niet naar een top van de G20 in Sint-Petersburg.

De 31-jarige Snowden was gedetacheerd bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hij downloadde tienduizenden documenten en gaf die aan journalisten, onder wie Glenn Greenwald. Vanaf juni vorig jaar volgden daaruit onthullingen over de afluisterpraktijken van de NSA. Die zorgden wereldwijd voor discussie. NRC Handelsblad publiceerde Nederlandse documenten.

    • Pim van den Dool