Russische sancties: als het bij fruit en groente blijft, valt de schade nog mee

epa04334792 Russian President Vladimir Putin looks on during a meeting with his adviser Mikhail Fedotov, Chairman of the Presidential Council for Civil Society and Human Rights, at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 29 July 2014. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
epa04334792 Russian President Vladimir Putin looks on during a meeting with his adviser Mikhail Fedotov, Chairman of the Presidential Council for Civil Society and Human Rights, at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 29 July 2014. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Foto ANP

Rusland slaat terug met zijn eigen sancties: er is nog veel onduidelijk (welke landen precies, en welke goederen?) maar sinds gisteren weten we wel dat Rusland de invoer uit ‘sanctielanden’ (waar Nederland als EU-lid waarschijnlijk bijhoort) gaat afknijpen. Het begint met, naar verluidt: groente en fruit.

Heeft Nederland een probleem?

De schade lijkt vooralsnog beperkt: slechts een klein deel van de Nederlandse groente- en fruitexport gaat naar Rusland, zo blijkt uit cijfers van kennisbank Fruit & Vegetable Facts:

Als Russische sancties gelden voor meer producten (b.v. ook bloemen, of andere levensmiddelen), zoals sommige nieuwsbronnen suggereren, dan wordt de schade al groter: voeding is een van de belangrijkste exportcategorieën richting Rusland. Een nog groter probleem heeft Nederland als machinerie en chemische producten op de zwarte lijst komen, maar daar lijkt voorlopig geen sprake van te zijn.

De concrete lijst met getroffen landen en producten zou vandaag bekend gemaakt moeten worden, de sancties zijn inmiddels van kracht. Nederland is een van de grootste handelspartners van Rusland, maar daarbij gaat het vooral om import naar Nederland, veel meer dan handel de andere kant op.

Lees meer in onze recente Graphic of the Day over de gevolgen van een mogelijke handelsoorlog.

    • Jacco Hupkens