Sancties

Rusland stopt met importeren westerse producten

ANP / Koen Suyk

Rusland voert zijn eigen sancties in: het land stopt met het importeren van fruit, groenten, vlees, vis, gevogelte, noten en zuivel uit de Europese Unie, Amerika, Australië, Canada en Noorwegen. Dat maakte premier Medvedev vandaag bekend, schrijft persbureau Reuters. Mogelijk volgt later vandaag een lijst met specifieke producten.

Het verbod duurt een jaar. Rusland overweegt nu om luchtvaartmaatschappijen uit sanctielanden te verbieden over hun luchtruim te vliegen. Er wordt ook gedacht aan een importverbod voor auto’s, vliegtuigen en marineschepen. Volgens Medvedev is daar nog geen besluit over genomen. Wel benadrukt hij (in het Russisch) op Facebook dat de maatregelen geen invloed hebben op het aanbod van babyvoeding.

Export naar Rusland

Rusland steunt voor een groot deel op geïmporteerde producten uit het Westen. Uit de VS ging het vorig jaar om (in totaal) 1,3 miljard aan landbouwproducten, schrijft persbureau AP. De EU exporteerde toen voor 11,8 miljard euro.

Voor wie een Russische taalknobbel heeft: Rusland gaf een verklaring over de sanctie vrij. Daarin zegt Rusland te werken aan maatregelen om de productie van voedsel te verhogen, om lege winkelschappen en prijsstijgingen in het land te voorkomen.

Volgens AP zullen vooral inwoners van grote steden in Rusland iets van de sancties merken. In Moskou omvatten geïmporteerde producten zo’n 60 à 70 procent van de totale markt.

Maar of het zo’n vaart loopt? Fyodorov, de Russische minister van Landbouw, zei vanmiddag in een persconferentie dat Rusland de markt wil compenseren door meer vlees uit Brazilië en kaas uit Nieuw-Zeeland te importeren. En Russische media zeggen dat de lijst “flexibel” zal worden geïmplementeerd. Al sinds 2010 eist Poetin hogere prestatie van de agrarische sector, maar vier jaar later is de markt alleen qua aardappelen en pluimvee grotendeels zelfvoorzienend.

En wat merkt Nederland ervan?

De uitvoer van Nederland staat, met 1,4 miljard, op de negende plek van landen die vorig jaar voedsel naar Rusland exporteerden; Wit-Rusland, Brazilië en Oekraïne staan respectievelijk op de eerste, tweede en derde plaats.

Toch was onze uitvoer naar Rusland in 2013 een stuk minder dan andersom. De gesanctioneerde producten omvatten maar een klein deel van de export.

Die export (van nu gesanctioneerde producten) betrof vooral zuivel, eieren, groenten en fruit:

Nederland: sancties voor Rusland mochten strenger

Nederland had de Europese sancties voor Rusland graag strenger gezien. Dat blijkt uit een brief die minister Timmermans naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, meldt persbureau Novum. Wel zegt Timmermans “tevreden” te zijn dat “deze eerste belangrijke stap” is genomen. Verder noemt hij de sancties “een stevig antwoord” op het handelen van Rusland bij de crisis in Oekraïne.

De sancties van de EU gingen vorige week vrijdag van kracht. Ze zijn van toepassing op de Russische banken en de olie- en defensie-industrie. Daarmee is het verboden om wapens te im- of exporteren van en naar Rusland. Een uitzondering geldt voor contracten die al gesloten zijn.