Residentie Orkest: boekhouder verduisterde 75.000 euro

Bij het Residentie Orkest in Den Haag heeft een medewerker van de financiële afdeling vorig jaar 75.000 euro verduisterd. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2013.

Dat er geld weg was, werd duidelijk bij het opstellen van de jaarrekening over 2013. De boekhouder had een reeds opgeheven bankrekening afgeroomd waarop toch nog een storting had plaatsgevonden. Hij was al voor de fraude aan het licht kwam ontslagen wegens het vervalsen van de handtekening van zijn leidinggevende onder een werkgeversverklaring.

Het orkest heeft aangifte gedaan bij de politie en een civiele procedure aangespannen tegen de ex-medewerker.

De fraudezaak was een extra strop voor het orkest in een jaar dat het door een structurele bezuiniging van 30 procent op de subsidies van het Rijk en de gemeente Den Haag stevig moest reorganiseren. Alle orkestleden werden gedwongen in deeltijd te gaan werken. Het orkest leed bovendien een verlies van 550.000 euro en kreeg daardoor een negatief eigen vermogen van 123.000 euro.

Volgens Job Kok, die in september 2013 als zakelijk directeur aantrad, waren de rode cijfers niet te voorkomen. „In 2013 hadden we hoge kosten omdat we het programma al verkocht hadden en moesten doorspelen met een grote bezetting, ondanks de reorganisatie”, zegt hij. „Ook werden niet alle kosten van de reorganisatie betaald door de overheid.” Het merendeel van de kosten van de verkleining van het orkest, van 92,5 naar 62,5 arbeidsplaatsen, werd betaald door de overheden, maar ongeveer eentiende van deze 6,4 miljoen euro kostende reorganisatie betaalde het orkest zelf.

Daaronder viel ook de vertrekregeling voor de vorig jaar vrijwillig opgestapte algemeen directeur Niels Veenhuijzen. Hij kreeg 72.420 euro mee, zo blijkt uit het jaarverslag.

Ondanks de financiële problemen heeft Kok vertrouwen in de toekomst. „In de komende jaren gaan we het negatieve saldo wegwerken. Door de reorganisatie zijn de personeelskosten al gedaald. We hebben ons artistieke programma aangepast en spelen niet meer met zo’n grote bezetting. Ook op andere posten proberen we te bezuinigen.”

    • Daan van Lent
    • Claudia Kammer