Republikeinen staan achter Uber, zeker als dat Democraten schaadt

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Laat je niks wijsmaken, de Grand Old Party (GOP) is helemaal hip en bij de tijd. De Republikeinen staan zelfs achter Uber, schrijft Techcrunch. Zij hebben een petitie geopend om de app die de hele taxibranche op zijn kop zet te steunen.

Volgens de techsite is er niks mis mee dat de Republikeinen zich achter de vernieuwende en ‘marktverstorende’ kracht scharen van Uber. Al lijkt de GOP deze vooral te gebruiken in de strijd tegen de Democratische gouverneur van Illionois, Pat Quinn. In november heeft hij zich opnieuw verkiesbaar gesteld, en laat Quinn nu net wetgeving op tafel hebben liggen om Uber aan banden te leggen.

Zo wordt de politiek meegezogen in de strijd van vernieuwende apps en diensten om een plek te veroveren in de wereld, grapt Techcrunch, en niet andersom. Wanneer bepaalt iemands gebruik van Airbnb of je Democraat of Republikein bent?

Waar zijn de latino’s in Hollywood?

Amerikanen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond kopen jaarlijks een kwart van alle bioscoopkaartjes in de Verenigde Staten. Is het dan niet gek dat van alle acteurs met sprekende rollen daar maar vijf procent van latino is? Volgens Quartz laat Hollywood hierdoor miljoenen dollars liggen in kaartverkoop.

Deze onjuiste voorstelling van de realiteit - bijna iedereen is blank in de fictieve wereld van de film (of andere vormen van populaire cultuur) - benadrukt en bevestigt ongelijkheid, schrijft de site. En als dat filmstudio’s niet kan overtuigen, dan moeten ze maar eens gaan nadenken over de financiële kant van het gebruiken van meer etnisch diverse acteurs. De Latijns-Amerikaanse gemeenschap in de VS heeft binnenkort meer dan een biljoen dollar te besteden.

En als de statistieken van Quartz kloppen heeft de latino gemeenschap ook nog eens de macht om films tot een flop of een succes te maken. Van de meest recente kaskrakers waren zij verantwoordelijk voor meer dan een vijfde van alle kaartjes. In de wereld van de box office kan dat veel uitmaken.

Weer een megaschikking voor Bank of America

Opnieuw schikt een megabank met het Amerikaanse ministerie van Justitie voor een megabedrag. Dit keer is het de Bank of America die zeventien miljard dollar gaat betalen voor het verkopen van toxische beleggingsproducten aan investeerders in de aanloop naar de economische crisis, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Vorige maand schikte Citigroup in eenzelfde zaak voor zeven miljard. Ook J.P. Morgan Chase betaalde in november dertien miljard dollar om onderzoek naar toxische beleggingsproducten en de effecten op de economie vroegtijdig af te ronden.

Het is niet de eerste boete voor Bank of America. De financiële instelling betaalde de afgelopen jaren al meer dan vijftig miljard dollar aan boetes aan toezichthouders. Hoewel de zeventien miljoen een historisch recordbedrag is, is het geen echte overwinning volgens critici. Opnieuw worden geen individuele schuldigen aangewezen die bijdroegen aan de financiële crisis van 2008. Daarom is men bang dat het gedrag dat leidde tot de crisis niet bestraft wordt en daardoor kan blijven bestaan.

    • Hans Klis