Rasmussen bespreekt in Kiev militaire steun NAVO aan Oekraïne

NAVO-chef Rasmussen sprak vandaag in Kiev over militaire steun van zijn organisatie aan Oekraïne. Foto EPA / Michael Reynolds

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en de Oekraïense premier Jatsenjoek hebben vanmiddag in Kiev gesproken over militaire steun van de NAVO aan Oekraïne. Dat staat in een verklaring die de Oekraïense regering heeft uitgegeven. De twee zouden vooral gesproken hebben over het versterken van de verdedigingscapaciteit van het Oekraïense leger.

Rasmussen en Jatsenjoek spraken volgens de verklaring over het opzetten van een speciaal NAVO-fonds dat gebruikt kan worden om Oekraïense commando- en controlecentra te versterken, net als communicatiesystemen en cyberverdediging. De NAVO-chef en de premier zouden niet gesproken hebben over militaire steun aan Oekraïne in de vorm van wapens en aanvalssystemen.

Update 17:25 uur
In een persconferentie na de ontmoeting riep Rasmussen de Russen op om zich terug te trekken bij de grens en waarschuwde ze om “geen vredesmissie te gebruiken als excuus om oorlog te voeren”.

Volgens Rasmussen was het neerschieten van vlucht MH17 een tragische consequentie van het “roekeloze” beleid van Rusland om de separatisten te steunen en te pogen om Oost-Oekraïne te destabiliseren.

Het bezoek van de NAVO-chef aan Kiev komt een dag nadat het westerse militaire bondgenootschap waarschuwde dat Moskou zo’n 20.000 militairen heeft samengetrokken bij de grens met Oekraïne. De NAVO zei te vrezen dat Rusland een grondinvasie aan het voorbereiden is. De Poolse premier uitte gisteren zorgen van dezelfde strekking.

Twitter avatar AndersFoghR AndersFogh Rasmussen Just landed in Kiev. I’m here to offer #NATO‘s political support to #Ukraine and President Poroshenko

Vrees voor invasie toegenomen door opmars Oekraïense leger

De vrees voor een invasie van Rusland in Oost-Oekraïne is de afgelopen weken toegenomen vanwege de successen van het Oekraïense leger in zijn strijd met de pro-Russische separatisten. Poetin heeft eerder dit jaar plechtig beloofd alle Russen en Russisch-taligen in Oekraïne te zullen beschermen. De druk op de Russische regering om iets te doen is groot doordat het patriottisme in het land de laatste tijd grote hoogten heeft bereikt.

Overgaan tot openlijke militaire interventie is echter een risico voor Poetin, die zich dan geconfronteerd zal zien met boze reacties vanuit het Westen en mogelijke verliezen op het Oekraïense slagveld, schrijven onze redacteuren Juurd Eijsvoogel en Hubert Smeets vandaag in NRC Handelsblad (€):

Dit dilemma heeft Poetin tot nu toe opgelost door pro-Russische milities alleen indirect te steunen met wapens. Het deze week in Moskou opgekomen idee voor een humanitaire interventie door een Russische vredesmacht onder auspiciën van het Rode Kruis kan een uitweg zijn. Poetin kan zich daarbij onder meer beroepen op het precedent in Kosovo in 1999, toen de NAVO zonder instemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ingreep – in Russische ogen onder een vergelijkbaar mom. Poetin heeft afgelopen jaar regelmatig aan Kosovo gerefereerd.

    • Pim van den Dool