Politiek: Russische sancties veranderen niets aan onze positie

Groenten en fruit op een Franse markt.
Groenten en fruit op een Franse markt. Foto AFP / Philippe Huguen

Verschillende politieke partijen hebben gereageerd op de sancties van Rusland. Dat schrijft persbureau Novum. De Europese Commissie noemt de maatregelen “duidelijk politiek gemotiveerd”.

Rusland maakte vandaag bekend dat het stopt met de import van fruit, groenten, vlees, vis, gevogelte, noten en zuivel uit Europa, Amerika, Australië, Canada en Noorwegen. Het is een reactie op de sancties van de EU en de VS, die gelden voor de bankensector en de olie- en defensie-industrie van Rusland.

PVDA

Het kabinet moet snel duidelijk krijgen wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse en Europese economie, zegt de PvdA. De partij blijft Poetin oproepen te stoppen met de strijd in Oekraïne, en zal “zo nodig” de druk verder opvoeren.

Kamerlid Servaes benadrukt dat op dit moment moet worden voorkomen dat de lidstaten van de EU tegen elkaar worden uitgespeeld. “Eensgezindheid en onderlinge solidariteit zijn essentieel. Belangrijk is om een eventuele reactie in Europees verband vorm te geven.”

vvd

De VVD sluit zich daarbij aan, schrijft Novum. Volgens de partij is het noodzakelijk dat het sanctiepakket voor Rusland in stand gehouden wordt, om duidelijk te maken dat Rusland niet ongestraft zijn gang kan gaan in Oekraïne.

Kamerlid Ten Broeke: “De militaire dreiging die uitgaat van de samentrekking van enorme troepenaantallen aan de grens van Oekraïne en het voortdurend leveren van wapens aan rebellen zijn een direct gevaar voor de stabiliteit en vrede op ons continent”, zegt Ten Broeke.

CDA

Het CDA wil dat het kabinet of de EU een noodfonds opricht voor de agrarische sector. Op termijn zullen de Russische sancties de boerenbedrijven in hun voortbestaan bedreigen, vreest de partij. Kamerlid Jaco Geurts: “De marges zijn al ontzettend laag binnen de land- en tuinbouw; dit betekent dat overal verlies geleden gaat worden.

Groenlinks

Fractievoorzitter Van Oijk zegt dat de Europese sancties “geen doel, maar een middel” zijn om Poetin aan tafel te krijgen. GroenLinks hoopt dat er alles op alles wordt gezet om een conflict in Oekraïne te voorkomen. “Sancties zijn daarvoor een beter middel dan dreigen met wapens. Een Nederlandse boer heeft dit politieke spel tussen Rusland en de EU niet voorzien.”

Europese Commissie

De Commissie laat weten te broeden op een “passende reactie”. Om verder iets te kunnen zeggen, wil Brussel eerst de precieze inhoud van de sancties bestuderen.

Twitter avatar EUinNL Europa in Nederland EU betreurt de Russische boycot, die duidelijk politiek gemotiveerd is. http://t.co/GwnC3UD4eq 1/2
Twitter avatar EUinNL Europa in Nederland EC zal de maatregelen van Rusland beoordelen en behoudt het recht om actie te ondernemen 2/2 http://t.co/GwnC3UD4eq

Brussel benadrukt dat de sancties van de EU en de VS “direct verband houden met de illegale annexatie van de Krim en destabilisatie in Oekraïne”, in tegenstelling tot de sancties van Rusland.

    • Sterre van der Hee