Onder de bergen liggen de doden

Na een aardbeving zijn al bijna 600 slachtoffers geteld. Via onbegaanbare bergweggetjes moeten hulpverleners in het rampgebied komen.

None

Met zo’n tienduizend militairen en nog honderden vrijwilligers zoekt China naar overlevenden van de aardbeving die zondag de provincie Yunnan trof. Maar hulpverleners vinden alleen maar meer doden. Gisteren liep het aantal slachtoffers van de ramp op naar bijna 600. Volgens autoriteiten zijn er 2.400 mensen gewond geraakt.

De dodelijkste aardbeving in China sinds vier jaar had een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. Mede door de hevige regenval vonden er aardverschuivingen plaats, wat het reddingswerk er niet makkelijker op maakt. Maar het leek gisteren op te klaren. Reddingswerkers wisten een aantal afgelegen berggemeenschappen te bereiken die zwaar waren getroffen door de beving, waardoor meer slachtoffers geborgen konden worden.

Een kolonel zei gisteren nog steeds te hopen dat er overlevenden onder het puin vandaan komen. „Er zijn een boel mensen die we mogelijk nooit kunnen uitgraven”, aldus de kolonel. „Maar er is nog hoop.”

Enkele gebieden zouden nog steeds onbereikbaar zijn voor hulpverleners. De beving trof een gebied van steile hellingen en smalle wegen waar het hulpverleningsverkeer niet doorkomt. Gisteren waren de wegen verstopt met reddingsvoertuigen, ambulances, militaire jeeps en vrijwilligers die te voet naar het getroffen gebied reisden om hulp te verlenen.

De 32-jarige boer Wang Zhixue die de aardbeving overleefde, zegt dat een aardverschuiving alsnog zijn huis heeft verwoest. Hij woont nu in een tent op de berg met zijn vrouw en twee dochters. „We krijgen wat hulp, maar de wegen moeten vrijgemaakt worden voor het herstel kan beginnen”, zegt hij. „Het duurde vier uur om via mijn motor voorraden hierheen te vervoeren. Het belangrijkste is nu om het transport op gang te krijgen.”

De regio waar de aardbeving plaatsvond, is al vaker getroffen. In 1970 kostte een aardbeving in Yunnan zo’n 15.000 mensen het leven. Vier jaar geleden werd de provincie ernaast getroffen door een hevige aardbeving waarbij 90.000 mensen omkwamen.

    • Ap