‘Obama overweegt luchtaanvallen in Irak’

Yezidi's op de vlucht bij Sinjar.
Yezidi's op de vlucht bij Sinjar. Foto Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt luchtaanvallen of voedseldroppings uit te voeren in het noorden van Irak. Dat meldt The New York Times op gezag van bronnen bij de regering. In Noord-Irak zitten ongeveer 40.000 leden van religieuze minderheden vast op een bergtop.

De vluchtelingen worden op de berg geteisterd door hitte en dorst. De gelovigen vluchtten naar het gebergte nadat zij door het soennitische terreurnetwerk Islamitische Staat (IS) met de dood waren bedreigd. IS veroverde de afgelopen tijd meerdere dorpen met gemeenschappen van christenen en andere niet-soennitische gelovigen.

Actief of passief handelen

Volgens de geciteerde regeringsmedewerker zou een humanitaire catastrofe kunnen ontstaan. Obama zou verschillende maatregelen met zijn staf hebben besproken en snel willen handelen. Er kan worden gekozen voor een passieve oplossing (een dropping van hulpgoederen op de berg) of een actieve oplossing (het bombarderen van de IS-troepen onderaan de berg).

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama overweegt luchtaanvallen om de opmars van #IS in Irak te stuiten. In Syrië allang geen optie meer. http://t.co/8Fj98bJkCi

In een reactie zegt Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis dat er “geen militaire oplossing” is voor de problemen in Irak. De Verenigde Staten steunt volgens hem wel de strijd van de Koerdische en Iraakse overheid tegen IS. Earnest wilde verder niet ingaan op een mogelijke luchtaanval.

UNICEF zegt dat er tot wel 40.000 mensen in de bergen bij Sinjar zitten. Zij hebben geen onderdak en geen toegang tot voedsel, water of sanitaire voorzieningen. Volgens de VN-kinderorganisatie zijn al zo’n veertig kinderen gestorven door hitte en uitdroging.

De Verenigde Staten wilden vooralsnog geen actie tegen IS ondernemen voordat er een nieuwe Iraakse regering was.

    • Alex van der Hulst