Obama: politieke risico’s nodig - ‘Rode Kruis geschokt over Gaza’

Palestijnen zitten tussen de ruïnes van van hun vernietigde huizen in Gaza.
Palestijnen zitten tussen de ruïnes van van hun vernietigde huizen in Gaza. Foto Reuters / Finbarr O'Reilly

De Amerikaanse president Obama heeft vannacht gezegd dat langdurige stabiliteit tussen Israël en de Palestijnen in de toekomst alleen bereikt kan worden als leiders aan beide zijden bereid zijn tot het nemen van politieke risico’s.

Ook zei hij dat het tijdelijke bestand dat op dit moment geldt, niet mag worden geschonden. Terwijl hij een top met Afrikaanse leiders in Washington afsloot, zei hij tegen verslaggevers dat de VS erop gericht zijn dat het bestand houdt tot het morgen afloopt.

Het is nog onduidelijk of Hamas een verlenging van het bestand erkent. Gisteren zei Israël de wapenstilstand te willen verlengen, maar Hamas zei dat hier nog geen akkoord over is.

Obama kwalificeerde het afschieten van raketten door Hamas als “buitengewoon onverantwoordelijk” en pleitte tegelijkertijd voor een manier om het lijden van de Palestijnen te beëindigen:

“Op de lange termijn kan Gaza zichzelf niet onderhouden als het van de wereld is afgesloten en geen banen en economisch perspectief heeft voor de mensen die er leven.”

Een Palestijns jongetje met een gebroken arm in het ziekenhuis in Gaza, die gewond raakte door de bombardementen. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Rode Kruis: geschrokken over situatie in Gaza

Het Rode Kruis is geschokt over de toestand in Gaza, meldt de NOS. Peter Maurer, de president van het Internationale Rode Kruis, is gisteren aangekomen in het gebied. Hij zei dat hij nog nooit zulke zware vernielingen heeft gezien en ook nog niet eerder zoveel gewonde kinderen.

“Ik ben diep geschokt over wat ik heb gezien. Ik ben woedend dat we niet hebben kunnen voorkomen wat er is gebeurd.”