Nederlanders in Afrika krijgen registratieverzoek vanwege ebola

Een vrouw in Sierra Leone wast haar handen om besmetting met ebola te voorkomen.
Een vrouw in Sierra Leone wast haar handen om besmetting met ebola te voorkomen. Foto AP / Michael Duff

Nederlanders in West-Afrika worden vanwege de snelle verspreiding van het ebolavirus dringend opgeroepen zich te registreren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil contact houden met alle Nederlanders in het gebied. Dat blijkt uit een brief die is verstuurd aan alle wel geregistreerde Nederlanders in de landen, zo meldt de NOS vandaag.

De brief is gericht aan Nederlanders woonachtig in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Ze worden opgeroepen andere Nederlanders aan te sporen tot registratie bij de ambassade.

Ook wordt ze geadviseerd een aantal websites bij te houden waarop de ontwikkelingen over de uitbraak worden bijgehouden.

Geen ambassade in drie landen

“In deze drie landen hebben wij geen ambassade”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Om met hen in contact te blijven worden Nederlanders in Guinee opgeroepen zich in te schrijven bij de ambassade in Senegal. De Nederlanders in Sierra Leone en Liberia kunnen dat doen bij de ambassade in Ghana.”

Inschrijven kan via internet.

Minister voor Ontwikkelingssaenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maakte vandaag bekend een half miljoen euro vrij te maken om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het geld wordt uitgekeerd aan hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen. (Novum)