Nederland staat knap in de subtop naast de Russen

In Tromsø presteert het Nederlandse viertal opmerkelijk goed op de schaakolympiade. Morgen moeten ze tegen Iran.

Vandaag is er een rustdag op de schaakolympiade in de Noorse stad Tromsø. Er zijn vijf ronden gespeeld en Nederland heeft het tot nu toe niet slecht gedaan. Er is een groep van zeven landen met negen matchpunten en daarachter volgt een veel grotere groep, waar Nederland in zit, met acht matchpunten. Het zijn niet de minste landen waarmee Nederland gelijk staat. Zoals Rusland, en ook titelverdediger Armenië.

Gisteren speelde Nederland gelijk tegen China, 2-2. China is een sterk land dat een dag daarvoor ook 2-2 had gemaakt tegen de Rusland, en de Russen mochten zich daarover in hun handen knijpen.

China heeft een paar van zijn gestaalde krachten thuis gelaten en een jong team naar Tromsø gestuurd. De jongste is Wei Yi, 15 jaar, die vorig jaar de jongste grootmeester van de wereld werd. Hij speelde tegen Robin van Kampen, die 19 jaar is.

De partij tussen de twee jeugdspelers werd een kalme remise, en dat gold ook voor de partijen van Anish Giri en Erwin L’Ami. Alleen Loek van Wely moest tegen Yu Yangyi hard werken voor zijn remise. Het was een wilde partij waarin Van Wely al snel na de opening een kwaliteitsoffer bracht voor vage aanvalskansen. Misschien was dat nog net verantwoord, misschien niet. Van de aanval die Van Wely waarschijnlijk in gedachten had, kwam niet veel terecht en hij moest zich vijf uur hard verdedigen om het vege lijf te redden.

Er doen 174 landen aan de olympiade mee en daarnaast nog drie bonden van blinde, dove en lichamelijk gehandicapte schakers. In de eerste twee ronden speelden sterke tegen zwakke landen en er wordt dan verwacht dat de sterke landen met 4-0 winnen. Nederland deed wat dat betreft tegen Andorra en Ecuador zijn plicht, maar in de derde ronde werd het ernst, tegen de Verenigde Staten.

Dat land had het in de eerste twee ronden moeten doen zonder kopman Hikaru Nakamura, die in de Verenigde Staten een vlucht had gemist en daarna dagenlang op Twitter klaagde over de slechte bereikbaarheid van Tromsø en de laksheid van de organisatoren van de olympiade, die verzuimd hadden om extra vliegtuigen in te zetten. Een Noor reageerde door te twitteren dat men hard bezig was om Noorwegen op zijn kop te zetten, opdat het ver noordelijke Tromsø voor Nakamura beter bereikbaar zou worden.

Maar tegen Nederland was Nakamura er dan toch. Nog niet helemaal in vechtstemming; tegen Giri pakte hij met wit de remise zodra hij kon. Van Wely verloor, maar Nederland won de match met 2,5-1,5 door mooie overwinningen van L’Ami en Van Kampen.

Dinsdag speelde Nederland gelijk tegen Israël. De held van die dag was Anish Giri, die de grote Boris Gelfand met geslepen techniek in een eindspel versloeg.

Morgen moet Nederland tegen Iran. Dat had zwaarder kunnen uitvallen.

Er waren gisteren twee individuele partijen waar iedereen naar keek: in de wedstrijd tussen Armenië en Noorwegen was er Aronian-Carlsen, de nummer twee van de wereld tegen de wereldkampioen. Het viel een beetje tegen. Ze stuurden snel aan op een eindspel waarin Aronian een pion meer had waarmee niets viel te doen.

Veel interessanter was Kramnik - Topalov, de strijd tussen twee oud-wereldkampioenen. Natuurlijk gaven ze elkaar geen hand aan het begin, want sinds hun WK-match in 2006, toen het team van Topalov suggereerde dat Kramnik vaak naar de wc ging om daar een computer te raadplegen, behandelt Kramnik zijn Bulgaarse collega als oud vuil.

In juni van dit jaar had Topalov in Stavanger een mooie partij van Kramnik gewonnen, maar deze keer sloeg Kramnik hard terug.

Vladimir Kramnik - Veselin Topalov, na de 42ste zet van zwart.

43. Dxb8 Er waren meer manieren om te winnen, maar dit is de meest rigoureuze. 43...Txb8 44. Te8+ Kh7 45. Txb8 Dd1+ 46. Kh2 Dh5+ 47. Lh3 Df3 48. d8D Dxf2+ 49. Lg2 en zwart gaf op.

    • Hans Ree