Mogelijk sabotage kerncentrale van Doel

De kerncentrale in Doel.
De kerncentrale in Doel. Foto ANP / Koen Suyk

De Belgische energieproducent Electrabel vermoedt kwade opzet bij een defect in een kernreactor in Doel, aan de Schelde bij Antwerpen. Het bedrijf onderzoekt met de bevoegde autoriteiten welke verdere stappen te ondernemen. Dat heeft Electrabel laten weten via Twitter.

Twitter avatar Electrabel Electrabel Stillegging #Doel4 door afsluiter van de smeerolietank die open stond, waarschijnlijk door een bewuste manuele handeling (1).

De kerncentrale viel dinsdag stil door een technisch defect. Door een lek in een leiding, stroomde er 90.000 liter smeerolie in een reservoir, waardoor de turbine in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale oververhit raakte.

Electrabel en het federaal agentschap voor nucleaire controle, FANC, onderzoeken of hier een ‘bewuste manuele handeling’ aan vooraf is gegaan.

Tegen De Morgen zegt woordvoerder Nele Scheerlinck van het FANC:

“Dit wordt zeer ernstig genomen. Belangrijk is wel de nuance dat het om het niet-nucleaire gedeelte van de centrale gaat. In de kritische zone kan zoiets niet zomaar gebeuren. Dit ging om een turbine. Het is nog altijd niet goed als er schade is die een kerncentrale stilzet, maar het is niet zo dat de nucleaire veiligheid meteen op het spel gestaan heeft.”

Electrabel onderzoekt hoe groot de schade is alvorens te beslissen wanneer reactor nummer 4 in Doel weer op kan starten.

Een andere reactor van de centrale, Doel 3, is al in maart stilgelegd, samen met Tihange 2 in Wallonië. De centrale in Doel produceert ongeveer een derde van de totale Belgische elektriciteitsproductie.