Onderzoek op rampplek te gevaarlijk; Nederland stopt missie

Premier Rutte gisteravond kort voor de persconferentie in Den Haag. Foto Novum

Het is te gevaarlijk om in Oost-Oekraïne te zoeken naar stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17. Daarom trekt Nederland zijn onderzoekers terug, zo maakte premier Rutte gisteren bekend op een persconferentie.

Door de toegenomen spanning kunnen de experts in het gebied hun werk niet doen, zei Rutte. „We zouden heel graag zijn gebleven om ons werk nog grondiger te kunnen doen. Maar de ontwikkelingen wijzen in een andere richting. We hebben gedaan wat we konden.”

In het gebied waar vlucht MH17 drie weken geleden neerstortte, strijden Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten om de macht. Om Nederlandse, Australische en Maleisische experts te laten zoeken naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers, is met beide partijen afgesproken niet in het rampgebied te vechten. Maar die afspraak lijkt niet te zijn nagekomen. De afgelopen dagen verhevigde de strijd en vonden zware explosies plaats rondom de rampplek. Pieter-Jaap Aalbersberg, het hoofd van de repatriëringsmissie, zegt al dagen dat de omstandigheden lastig zijn. „Onze mensen zijn teleurgesteld dat zij hun belangrijke werk niet kunnen afmaken”, schreef hij gisteren in een persverklaring.

Volgens premier Rutte zijn de onderzoekers, die scherfvesten moesten dragen, er wel in geslaagd de belangrijkste gebieden te doorzoeken. Er zijn weinig stoffelijke resten gevonden. Dit zou erop wijzen dat Oekraïense reddingswerkers al veel hebben geborgen in de eerste dagen na de ramp. Er blijft een klein team achter in de regio, aan wie de bevolking stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers kunnen overdragen. Donderdag vertrekt vanuit Charkov een vlucht met tien containers vol persoonlijke bezittingen van de slachtoffers, zoals agenda’s, fotoboeken en sieraden.

„Het feit dat we nu de crashsite verlaten, betekent niet dat de onderzoeken naar de toedracht en de opsporing ophouden”, zei Rutte. „Ook richting de nabestaanden zeg ik: we stoppen nu, maar we stoppen niet.”

    • NRC