Italië valt terug in recessie

None
Foto AFP

Italië verkeert technisch in een recessie nu de economie ook in het tweede kwartaal van dit jaar, tegen de verwachtingen in, blijkt te zijn gekrompen. Het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat maakte gisteren bekend dat het bruto binnenlands product van april tot juli met 0,2 procent is gekrompen. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 0,1 procent. De beurs in Milaan sloot 2,4 procent lager. Premier Renzi, in februari aangetreden met de belofte van ingrijpende hervormingen en stimulering van de werkgelegenheid, had gehoopt dat een belastingvoordeel van 80 euro voor iedereen tot een stijging van de consumptie zou leiden. Dat is niet gebeurd. De Italiaanse economie kampt met een aantal structurele problemen, zoals te veel bureaucratie, te weinig concurrentie, te veel monopolies. Renzi had beloofd in honderd dagen een ingrijpend hervormingsprogramma op de rails te zetten, maar in het parlement en in de samenleving zijn er veel belangengroepen die zich verzetten. De 39-jarige premier praat nu over een periode van duizend dagen. De Italiaanse economie kromp in 2012 met 2,5 procent en vorig jaar met 1,9 procent. (NRC)