Oproep van bekende Nederlanders, Wilders geweerd

De achterpagina van De Telegraaf, in de krant van vandaag.
De achterpagina van De Telegraaf, in de krant van vandaag.

Een opmerkelijk verbond van 86 (semi)bekende Nederlanders kleurde vanochtend de achterpagina van De Telegraaf. Hun boodschap: kritiek op Israël mag, jodenhaat niet. Onder de ondertekenaars oud-bondscoach Louis van Gaal, cabaretier Youp van ’t Hek, zanger Gerard Joling, journalist Andries Knevel, ‘topbloemist’ Menno Kroon en (oud)politici als ex-premier Jan Peter Balkenende, Gerrit Zalm, Jan Marijnissen en Diederik Samsom.

Opvallend afwezig: PVV-leider Geert Wilders. Die steunde op verzoek van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) de verklaring, maar werd uiteindelijk niet in de advertentie opgenomen. Aanleiding volgens het CIDI: diens diskwalificatie van het eerder deze week door premier Rutte afgelegde statement („In Nederland is geen plaats voor antisemitisme”). Wilders sprak van „een flutverklaring”. Dat staat volgens het CIDI „diametraal op de breedgedragen oproep tot verdraagzaamheid”.

De ruimte voor de paginagrote advertentie kreeg het CIDI, dat de verklaring van vanochtend „alleen coördineerde”, naar eigen zeggen gratis aangeboden door De Telegraaf. De hoofdredactie van de krant wil niet reageren op vragen over dat aanbod.

    • Hugo Logtenberg