Down voor Dummies

Nederland 1, 22.15-22.55u.

Acteur Barry Atsma maakt zijn debuut als presentator in het nieuwe BNN-programma Down voor Dummies. We maken kennis met Britt, Sara en Lize, drie jonge vrouwen met het downsyndroom. Barry, die zelf een broer met Down heeft, volgt ze thuis en op hun werk.

In de eerste aflevering praten de dames over hun liefdesleven. Dankzij een ongedwongen interviewstijl ontstaat er een prettige chemie, vooral tussen Barry en Sara. Sara maakt er geen geheim van dat ze verliefd is op Barry. Als hij, voorafgaand aan een interview, vraagt of hij haar een microfoon op kan spelden, reageert ze gevat: „Ik dacht dat je het nooit zou vragen.” Als ze later te horen krijgt dat Barry met iemand aan het daten is, slaat de sfeer om.

Lize is al bijna twee jaar gek op haar vriendje Ruben, die ook Down heeft. Ze willen heel graag bij elkaar wonen, zonder supervisie. Ruben heeft zelfs een kinderwens, maar Lize wil absoluut geen kinderen. Hoewel mannen met Down bijna altijd onvruchtbaar zijn, wil ze toch het zekere voor het onzekere nemen. Ze heeft besloten zichzelf te laten steriliseren. De eerlijke manier waarop ze hierover vertelt maakt indruk.

Thijs Schrik